Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Pedofil tar betalt för att radera uthängningsartiklar

Publicerad: 2 januari 2013, 08:40

En dömd pedofil står bakom den rasistiska sajten Exponerat. Han kräver pengar från uthängda personer för att ta bort artiklar från sajten. Det avslöjar Researchgruppen.


Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

Exponerat hänger ut personer, ofta med invandrarbakgrund, som är misstänkta eller dömda för brott, med namn och bild. Ibland även med adress och personnummer. Enligt Researchgruppen kräver huvudmannen bakom Exponerat, en dömd pedofil, pengar av uthängda personer för att artiklar ska tas bort från sajten.

Researchgruppen har fått ta del av mejlsvar som skickats till en anhörig. Där heter det bland annat att Exponerat jobbar ideellt, men att de kan ta sig tid att ta bort artiklar mot en summa pengar, minst 500 kronor.

Mikael Hedström, presstalesman på Polismyndigheten i Gävleborgs län, anser att det är moraliskt förkastligt att ta betalt för att radera artiklar.

– Juristerna får sätta sig ner och kolla på om det är brottsligt, säger han till Researchgruppen.

Exponerat vill belysa korrupt media och grövre kriminalitet. Men flera av personerna bakom sajten är själva dömda för grova brott och har många domar bakom sig. Även sajtens flitigaste tipsare, en fastighetsägare, avtjänar ett treårigt fängelsestraff efter att ha skjutit en av sina hyresgäster i halsen och huvudet med tre skott. Hyresgästen överlevde trots svåra skador.

Huvudmannen bakom sajten är dömd till fängelse för sexuellt utnyttjande av flera underåriga flickor, och sexuellt ofredande. Övergreppen skedde bland annat då han var barnvakt, men han gav sig också på andra närstående barn till honom och familjen, enligt Researchgruppen.

Exponerat hette från början Sweden Confidential och var en främlingsfientlig blogg. Sajten räknas idag som en av de stora uthängningssidorna på nätet, strax efter Avpixlat och Fria Tider. Redaktionen på Exponerat skriver att de är vänligt inställda till Sverigedemokraterna. Exponerat saknar utgivarbevis och ansvarig utgivare.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.