Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Parlamentsfråga om svenska presstödet

Publicerad: 11 maj 2009, 01:29

Två ledamöter i Europaparlamentet har ställt en fråga till konkurrenskommissionären Neelie Kroes om det svenska presstödet, och undrar om vilka åtgärder som kommissionen tänker ta "för att säkerställa att sund konkurrens råder?"


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Det är svenska folkpartisten Olle Schmidt och danske Joannes Lebech från Radikale Venstre som reagerat på turerna kring Rotationens nya tryckeri utanför Malmö, som har garantier från Skånska Dagbladet, med driftstöd på 63 miljoner i ryggen.  I sin fråga till Neelie Kroes skriver de: ”I huvudsak ger det svenska presstödet effekt nationellt inom Sverige men, även både i Danmark och Norge. Vi ser nu hur ett danskt tidningstryckeri riskerar att slås ut delvis pga. av den snedvridning det svenska presstödet medför.”  Bakgrunden är att Dansk Avistryk lämnade in ett klagomål till kommissionen i höstas när det stod klart att man förlorat tryckningen av MetroXpress till Rotationen. Vi skrev om det i november.  Det klagomålet tog danske EU-parlamentskandidaten Morten Messerschmidt upp för någon vecka sedan i en fråga till danska näringsministern Lene Espersen. Tidningen Resumé skrev om detta.  I processen om det svenska driftstödet är bollen hos EU-kommissionen. Svar väntas under maj. Om det inte kommer före sommaren kan det dröja länge: Dels blir Sverige ordförandeland från 1 juli, vilket kan få kommissionen att hålla igen med en besvärande fråga. Dels ska kommissionen stöpas om i höst.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.