Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

PAR och lönerna två stötestenar i TU-SJF-förhandlingarna

Publicerad: 1 mars 2007, 13:58

- Vi inledde förhandlingarna före jul, men först i går kom Journalistförbundet med sina lönekrav och de ligger väsentligt högre än på arbetsmarknaden i övrigt.


Björn Svensson, Tidningsutgivarnas förhandlingschef, konstaterar att ”hopsummerat ligger de på närmare sex procent”.
Journalistförbundet kräver utöver en allmän pott på 4,5 procent att nuvarande lägsta löner höjs med 1 200 kronor i månaden och att en ny lägsta lön på 25 000 kronor införs efter 15 år i yrket.
Utgivarna har inte preciserat sig i lönefrågan.
Björn Svensson vill inte gå in i detalj på vilka stötestenar som funnits i de förhandlingar som hittills förts, utan säger bara att i vissa frågor har parterna närmat sig varandra, det finns rent av en samsyn på vissa områden, medan de på andra står betydligt längre från varandra.
– Diskussionerna så här långt har varit konstruktiva och det är något att bygga vidare på inom ramen för medlingen.
Även Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén  tycker att förhandlingsklimatet varit bra, men hon är missnöjd med förhandlingsordningen som hon anser är kontraproduktiv.
– Vi har jättemycket kvar att förhandla om och är långt från vägs ände och det går ju inte lättare om man ska förhandla via ombud, säger hon.
Utgivare och journalister konstaterade alltså vid gårdagens förhandling att de står långt från varandra och har vänt sig till Medlingsinstitutet.
Björn Svensson tar också upp att Journalistförbundet nu för in upphovsrättsfrågan i förhandlingarna genom att kräva att PAR-institutet, som kom till genom det förra kollektivavtalet, avskaffas.
– PAR har fallit, säger Agneta Lindblom Hulthén.
Björn Svensson anser att  journalisternas krav för upphovsrättsfrågan tio år bakåt i tiden, till avtalet 1997, medan det enligt honom finns en positiv utveckling på området i många av medlemsföretagen.
– Tidningsutgivarna vill inte medverka till en försämring.
Han säger också att man ”nu är i en annan fas och det är fel att låsa sig i alltför bestämda uppfattningar i olika detaljfrågor, men det krävs stora ansträngningar av alla inblandade om ett avtal ska träffas innan det gamla löper ut”, vilket det gör den 31 mars.
Agneta Lindblom Hulthén  drar på svaret när hon får frågan om en månad kommer att räcka för att få ett avtal i hamn.
– Inte om det ska bli ordentligt gjort, säger hon.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.