Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Palestinsk by demonstrerar för fängslad filmare

Publicerad: 12 oktober 2006, 08:50

I morgon fredag kommer innevånarna i byn Bil'in att delta i en protestmarsch i solidaritet med Emad Bornat. Han arbetar som kameraman och dokumentärfilmare för Reuters. Den 6 oktober greps han mitt under sitt arbete av israelisk gränspolis.


Vid demonstrationen kommer byborna att hålla upp kameror som tecken på solidaritet med Emad Bornat och i protest mot den israeliska arméns dråpslag mot pressfriheten.
Emad Bornat, som är bosatt i byn Bil’in, fördes efter det att han gripits till en polisstation i Givat Zeev. Han uppvisade skador då han kom fram, vilket gränspolisen förklarade med att en radio fallit på honom i jeepen. Han anklagas för att ha förolämpat en officer och för att ha kastat  sten.
Vid förberedande undersökningar och förhör har en domare ansett att Emad Bornat borde släppas fri, men militären överklagade och sade att han borde kvarhållas ytterligare 72 timmar. Det var den 10 oktober.
Emad Bornat har outtröttligt dokumenterat den kamp som hans by fört mot byggandet av den så kallade säkerhetsmuren och mot bosättningarna. Världen över har man kunnat se hans filmer som visar demonstrationer mot byggandet. Filmerna visar också den rutinartade brutalitet med vilken militär, men fram för allt gränspolis, bemöter palestinska och sympatiserande israeliska demonstranter.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.