Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Över 100 i upprop – kräver ”nazifri bokmässa” nästa år

Publicerad: 26 september 2016, 12:25

Högerextrema Nya tiders medverkan på årets Bokmässa i Göteborg väckte starka reaktioner. Nu skriver ett hundratal svenska kulturarbetare under en debattartikel för att stoppa antidemokratiska aktörers medverkan på nästa års mässa.

Ämnen i artikeln:

Bokmässan

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Först välkomnades Nya tider till Bokmässan, sedan stoppades den högerextrema publikationens närvaro. Men så – efter en juridisk granskning – välkomnades den igen. Diskussionen kring Nya tiders vara eller inte vara på Bokmässan samt yttrandefrihetens gränser var intensiv och åsikterna gick isär.

Men Lisa Bjurwald, författare, journalist och delägare i Medievärlden, var en av få som i förra veckan bestämde sig för att helt bojkotta årets bokmässa som ägde rum helgen som var. I en debattartikel i Expressen beskrev hon varför:

”Nazism behöver inte debatteras eller definieras i Europa efter 1945 – den behöver motarbetas. Men i år är inte vilket år som helst. Det är året då den rena nazismen välkomnades in i kulturens finrum.”

Nu har Lisa Bjurwald också tagit initiativ till ett upprop inför nästa års Bokmässa. I morgon publiceras en debattartikel i vilken över hundra namngivna författare, journalister och förlag kräver att dokumenterat extrema och antidemokratiska aktörer inte får delta på nästa års bokmässa. Bland de som undertecknar artikeln finns Elisabeth Åsbrink, Tone Schunnesson, Sara Abdollahi och Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius.

”Jag märkte på sociala medier att det finns en otrolig upprördhet nu dagen efter Bokmässan. Folk har varit med om obehagliga grejer, känt sig förföljda och hotade och Nordiska motståndsrörelsen har stått utanför byggnaden. Så här kan vi inte ha det. Det finns inte en chans att det kan se ut så nästa år”, säger Lisa Bjurwald, till SVT Kulturnyheter.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev