Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Örjan Pekka: Maciej Zaremba ger en förenklad bild

Publicerad: 18 maj 2009, 08:28

I dagens DN Kultur beskriver Maciej Zarembas hur en familj i Vojakkala blivit förföljd och utsatt för rasism. Haparandabladet utpekas tillsammans med Insider som särskilt ansvariga för mediebilden.


Örjan Pekka är ägare, vd och ansvarig utgivare på tidningen.

– Jag tror att det är en förenklad bild att kalla det rasism, det är mycket mer komplicerat än så. Det är en sak att det faktum att de är romer kan ha försvårat deras kontakter med grannar och myndighetspersoner, men att påstå att de är utsatta för rasism? Historien talar om något annat, det är många av deras grannar som flyttat innan den senaste grannen flyttade in.

Har Maciej Zaremba pratat med dig?

– Ja och jag har försett honom med tidningsklipp, bland annat om alla de familjer som tvingats flytta, men det har han valt att inte ta med i sina artiklar.

Kommer du att kontakta DN?

– Nej, det är ingen idé. De publicerar aldrig kritik mot sig själva.

Vad har ni gjort för att få fram familjens version av det som hänt?

– När jag tillträdde 1997 hade jag en hel del kontakt med familjen och publicerade deras kommentarer till det som hände. Efter några år blev jag beordrad att skriva på ett visst sätt, och när jag inte gjorde det bröt de kontakten. Sedan dess har jag bara mötts med okvädningsord.

Men Maciej Zaremba hade inga problem att få deras version?

– Det hade inte jag heller inledningsvis.

Hade ni inte kunnat få en annan version genom att söka fler röster i byn?

– Det är få som velat uttala sig, människor är oroliga. Vi har lagt stor energi på att få kontakt med grannar.

Har ni fokuserat mer på det familjen anklagats för än det den varit utsatt för?

– Det är fullständigt felaktigt, det finns hundratals polisanmälningar som vi aldrig skrivit om. Det har blivit en hel del artiklar om familjen, men det är inte så att vi har lyft varenda anmälan.

Finns det något i det han skriver som du tar åt dig av?

– Jag har rannsakat mig själv och funderat vad jag hade kunnat göra annorlunda för att få kontakt med dem. Jag får inte kontakt på telefon, de svara inte på brev och när jag kommer till deras gård känner jag mig otrygg och ovälkommen så jag har inte så stor lust att besöka dem. De har valt att ställa sig utanför möjligheten till kommentarer, och vad gör man då?

Är det något i artikeln du tycker stämmer?

– Ja, att det är en familj som känner sig utanför är helt klart, det är en tragedi. De upplever att hela omvärlden är emot dem, och agerar för att skydda sin familj, men att de ställer sig utanför alla möjligheter till kommentarer gör att det är rätt svårt att få deras bild av förhållandena. Maciej Zaremba har hittat en bild av Vojakkala som ingen annan hittat, och jag som följt det här väldigt länge tycker inte att den bilden stämmer.

Du tror inte att ni kan ha bidragit till att familjen utsatts för rasism?

– Nej, vi har ju över huvud taget inte behandlat det faktum att de är romer, utom i ett fall efter samråd med familjen och deras advokat. I övrigt har vi inte berört det faktum att de är romer, jag ser inte att det har varit avgörande i den här historien.

Vad anser du har varit avgörande?

– Att de anser sig vara utsatta för omvärldens angrepp.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.