tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Optimerad SR-ledning för att möta tumultartad framtid

Publicerad: 12 januari 2009, 14:17

- Det är bra med en optimerad ledning i de svåra tider och inför den intressanta och tumultartade framtid vi står inför, sade Sveriges Radios styrelseordförande Ove Joanson vid den presskonferens där tvåspannet som framöver ska leda Sveriges Radio, Mats Svegfors och Cilla Benkö, presenterades.

Ämnen i artikeln:

Cilla BenköMats SvegforsSveriges Radio

Att de har olika åldrar, olika kön och olika kompetenser kommer att ge ledningen en större kompetens och kapacitet än vad den annars skulle ha haft, framhöll Ove Joanson.

Vid presskonferensen, som inleddes trots att mb-förhandlingarna inte var formellt avslutade, berättade Mats Svegfors att han tackat ja till att vid 60 års ålder växla upp i yrkeslivet utan att tänka efter ens i fem sekunder.

Det snabba svaret förklarar han med sin syn på public serviceradio.

I den kommersiella konkurrensen på tv-sidan, konkurrensen om annonspengarna och den kostnadspress som tidningarna lever under är public serviceradion stark och SR ett medieföretag som kan vara helt och hållet publicistiskt drivet.

Trängseln kring Mats Svegfors var stor då det gavs tillfälle till enskilda intervjuer. Frågor om allt från var han önskar sig i jul (”en radio”) till om han står på en kristen värdegrund (”jag tror på Gud”), vilka som är hans partipolare och mediernas skyldighet, makt och ansvar hördes.

Medievärlden frågade honom om han trodde att det var publicisten, problemlösaren eller politikern Svegfors som fått jobbet som SR-vd.
Det visste han inte sade han. Ove Joanson däremot svarade på samma fråga att alla tre kompetenserna vägts in.

På frågan hur han ser på ett eventuellt partnerskap mellan Tidningsutgivarna och SR nu när även radions arbetsgivarorganisation (SRAO) är på väg till MIA svarar han att den frågan ännu inte är hans.

Mats Svegfors är dag landshövding i Västmanland. Hans förordnande går ut i vår. VD-stolen på radion ska han sätta sig i så snart det är möjligt, det vill säga sedan han avvecklat andra uppdrag. det lär bli runt februari, mars. Jobbet som sådant ser han i första han i ett femårsperspektiv.

Hur han och vice radiochefen Cilla Benkö ska dela upp det är ännu inte bestämt. Det talas än så länge bara om ett delat ledarskap.

Att det är Cilla Benkö som har radioerfarenheten står utom allt tvivel.
– Jag om någon vet vad vi kan, sade hon på presskonferensen.

För radions framtid gäller att säkerställa mediets särart, vässa innehållet, ha ett utbud på alla plattformar och hitta dem som inte har lyssnarvanan, som ”inte är uppvuxna med radio hemma i köket och vet att vi finns”, säger hon.

Det handlar om unga och om människor med annat ursprung än svenskt.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev