Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Öppna portarna för Dawit Isaak”

Publicerad: 12 maj 2006, 11:09

- Lås inte in information - sluta fängsla journalister.
Pressens Tidnings chefredaktör Torbjörn von Krogh var en av flera talare som deltog i dagens manifestation i Stockholm till stöd för Dawit Isaak.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Torbjörn von Krogh påminde i sitt tal om att Dawit Isaak snart suttit inspärrad i Eritrea i fem år för att han gav ut en tidning, gjorde sitt jobb som journalist. En annan journalist som suttit fängslad är Pius Njawe i Kamerun. Han släpptes fri på grund av den internationella opinionens tryck. Torbjörn von Krogh betonade att det också kan hända Dawit Isaak om protesterna blir tillräckligt starka – och att inte minst mediernas bevakning av fallet spelar en viktig roll. Liksom de aktiviteter som olika pressorganisationer och stödkommittén genomför.
– Pressfrihet är inte en sak för pressen. Pressfrihet är till för att allmänheten ska få bred och fri information, sa Torbjörn von Krogh.
Eva Elmsäter, ordförande i Reportrar utan gränser, framhöll att situationen för pressfriheten är den värsta på tio år. I fjol dödades 60 journalister i samband med sin yrkesutövning. Över hundra journalister sitter i dag fängslade. Värst är läget i Kina, Eritrea, Etiopien och Kuba.
– Vi uppmanar alla att inte glömma Dawit Isaak. Och vi kräver att den svenska regeringen gör sitt yttersta för att få honom fri, sa Eva Elmsäter.
Pressfriheten kommer att fortsätta att diskuteras i kväll i Bonnierhusets hörsal i Stockholm klockan 18-20. Utnyttjas tryckfriheten på ett bra sätt av dagspressen? Bland deltagarna finns chefredaktörer från flera av dagstidningarna i Stockholm. Mötet arrangeras av Pressens Tidning i samarbete med Bonnier AB och Tidningsutgivarnas yttrandefrihetsgrupp.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev