söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Öppet brev till Trump

Publicerad: 18 januari 2017, 08:51

Kyle Pope, chefredaktör för Columbia Journalism Review, skriver ett öppet brev till den blivande presidenten, republikanen Donald Trump, om de ansträngda medierelationerna – och vad Trump kan förvänta sig av pressen under sin mandatperiod. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Donald Trump

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I brevet skriver Kyle Pope, chefredaktör för Columbia Journalism Review, att det knappast kan komma som någon överraskning för den tillträdande presidenten att den amerikanska presskåren anser att relationen mellan presidentens administration och den amerikanska journalistkåren är spänd.

De senaste dagarnas rapportering om att Trumps pressavdelning överväger att utestänga vissa nyhetsmedier från Vita Huset beskrivs som en fortsättning på ”ett beteendemönster som har pågått under hela kampanjen”.

Kyle Pope exemplifierar sedan hur det har sett ut genom att lyfta hur Trump har hånat och hotat enskilda reportrar, förespråkat försvagade förtalslagar, återkommande hotat med stämning samt nonchalerat och tagit avstånd från pressen.

”Allt detta är naturligtvis ditt val och på ett sätt din rätt. Konstitutionen skyddar pressfriheten, men den dikterar inte hur presidenten ska förhålla sig till den: regelbundna presskonferenser är inte inskrivna i dokumentet.

Men samtidigt som du har all rätt att bestämma dina spelregler för relationen till pressen så har vi också tagit fram några. Det är, trots allt, vår tid och vårt utrymme som du försöker påverka. Vi, inte du, bestämmer hur vi bäst förser vår publik.”

Därefter kommer en lista på vad den blivande presidenten kan förvänta sig av den amerikanska pressen de kommande fyra åren.

1. Tillgång är att föredra, men inte avgörande.
2. Villkoren för off the record bestämmer vi inte du.
3. Vi avgör hur mycket utrymme dina talespersoner har rätt till.
4. Vi tror att det finns en objektiv sanning och vi kommer att framhålla den.
5. Vi kommer att granska detaljerna i regeringsarbetet.
6. Vi kommer att ställa högre krav på den egna kåren än någonsin tidigare.
7. Vi kommer att arbeta tillsammans.
8. Vårt uppdrag är långsiktigt.

Läs hela det öppna brevet här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev