tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Olof Brundin ska bygga det stora mediehuset

Publicerad: 18 september 2008, 08:05

Olof Brundin ska leda jobbet med att göra ett gemensamt mediehus av Svenskan och Aftonbladet. Om Metro ska tänkas in i sammanhanget vill han inte kommentera. Den affären är inte klar än.


Olof Brundins uppdrag är att ha ett koncerngemensamt ansvar för redaktionell utveckling. Schibsted Sveriges chef Gunnar Strömblad beskriver det så här i ett pressmeddelande:

”Tillsammans kan vi skapa en ännu starkare gemensam position på den svenska mediemarknaden, med fokus på läsarna, starka varumärken och ökat samarbete. Det är dock oerhört viktigt att bevara SvDs respektive Aftonbladets särart då dessa är två starka självständiga varumärken. Vi tror att Olof Brundin är rätt person för att leda ett sådant arbete.”

Olof Brundin beskriver den nya rollen som chef för redaktionell utveckling som att han ska vara ”talangscout”, finna sätt att arbeta smartare, utveckla produkterna, undersöka de spår journalistiken följer.

Mer konkret är nya gemensamma lokaler för Aftonbladet – som blivit trångbott i Globen – och Svenska Dagbladet en huvudsak. En sådan process betyder att verksamheterna prövas i sin helhet.

Olof Brundin är noga med att flytt och gemensam syn på utveckling inte får gå ut över respektive varumärke. De ska istället stärkas.

Kontakterna på tidningarna kommer vd-ar och chefredaktörer att vara.
– Jag ska lyssna mycket de närmaste månaderna.

Schibsted är minoritetsägare i Metro. Ska den också in i ditt uppdrag?

– Den affären är inte genomförd än. Den ligger hos konkurrensverket som ger besked inom några veckor. Så jag kommenterar överhuvudtaget inte det.

Du har varit på Aftonbladet i 22 år. Hur känns det att lämna?

– Jag slutade på Expressen dagen före mordet på Olof Palme och började på Aftonbladet dagen efter. Så när det hände hade jag ingen tidning att gå till?
– Jag lämnar med ett sting av sorg. Men det är faktiskt som att äta kakan och ha den kvar. Jag kommer väl att vara mer på tidningen än jag varit som andreredaktör.

Det har blivit mycket Oslo sedan han lämnade rollen som informationschef på Aftonbladet, berättar Olof Brundin.

Har rollen som andreredaktör varit otydlig?

– För en utomstående kan det se så ut. Jag har gjort allt det som inte syns.

Kommer du att få en efterträdare som andreredaktör?

– Det är Jan Helins fråga.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev