Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ola Larsmo får Jolopriset

Publicerad: 16 januari 2014, 07:18

Årets Jolopris går till Ola Larsmo, författare och journalist, som skriver för bland andra Dagens Nyheter och Upsala Nya Tidning.


Ola Larsmo har skrivit ett tjugotal böcker romaner, essäer, pjäser och debattskrifter. Han var redaktör för Bonniers Litterära Magasin 1984-90 och skriver nu i Dagens Nyheter och Upsala Nya Tidning och är sedan 2009 ordförande i Svenska PEN.

Juryns motivering: ”Som journalist är Ola Larsmo liksom Jolo tätt i spåren på människor och företeelser som framstår som både tidstypiska och allmängiltiga. I sina romaner delar han Jolos intresse för historia, från de utnyttjade offentliga kvinnorna i 1880-talets Uppsala till andra världskrigets motståndsrörelse vid norsk-svenska gränsen. Han är också en skarpögd kritiker, även om han inte recenserar dåliga Vilda Västern-filmer i Jolos anda. Ola Larsmo är lågmäld i stil och ton, men låt er inte bedras. Han kan väcka provokation som med reportaget i Dagens Nyheter om Swede Hollow i Minnesota, där svenska migranter i slutet på förrförra seklet sågs som korkade, illaluktande och talande ett obegripligt språk.”

Juryn bestod av Kerstin Matz, Stephen Farran-Lee, Kajsa Olsson, Johan Erséus.

Priset på 10 000 kronor delas ut i samverkan med olika bokförlag, i år Atlantis.

Priset instiftades av Jolosällskapet 2002 med syftet att utmärka journalister / författare som med framgång verkar i Jolos anda, det vill säga förmedlar kunskap, nyfikenhet och förmåga att gripa ögonblicket i svansen.

Jolosällskapet

Jolosällskapet bildades 1997 för att främja intresset för Jan Olof Olssons journalistik och författarskap. Det är Sveriges största litterära sällskap ägnat åt en journalist. Sällskapet ger bland annat ut skrifter om och av Jolo. Jan Olof Olsson levde 192074 och var anställd på Dagens Nyheter från 1945. Han skrev även ett fyrtiotal böcker och tv-serien Någonstans i Sverige.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev