Medievärldens arkiv
Ökänd miljödebattör släpps fram på SvD:s ledarsida
Publicerad: 20 september 2017, 11:01
En dansk miljödebattör, känd för att negligera hotet mot klimatet skriver regelbundet på Svenska Dagbladets ledarsida. – Jag undrar om SvD gör någon form av journalistisk granskning av innehållet, säger miljöprofessor Johan Rockström till Dagens ETC.
Bjørn Lomborg är återkommande skribent på Svenska Dagbladets ledarsida. Där har han bland annat argumenterat för att valet av Donald Trump till president kan leda till en bättre klimatpolitik. Hans senaste text går ut på att kylan är ett större hot än den globala uppvärmningen.
Ett enögt resonemang som saknar komplexitet menar Johan Rockström, miljöprofessor vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre.
– Resonemanget om dödsfall i den senaste texten är lite som att säga att fler dör av övervikt än av svält, och då blir lösningen att inte producera mer mat, säger han till Dagens ETC.
Johan Rockström medverkar regelbundet i New York Times och har där upplevt hur redaktörerna faktagranskar varje mening innan en publicering. Ett agerande som fler borde ta efter menar han:
– Jag undrar om SvD gör någon form av journalistisk granskning av innehållet i Bjørn Lomborgs texter innan de publicerar. Det borde de göra, säger Johan Rockström till Dagens ETC.
”För mig som före detta journalist obegripligt att faktaförnekande debattartiklar fortsätter att publiceras. Dessutom är det dubbelt skadligt. Det sänker trovärdigheten för medier i allmänhet och för de här tidningarna i synnerhet. Publiceringarna medverkar även till att så tvivel hos allmänheten: ‘Kanske är klimathotet överdrivet’”. Det anser Daniel Hirsch, pr-konsult på Westander, i en debattartikel på Medievärlden.
– Utmärkt att en klimatauktoritet som Johan Rockström uppmärksammar den här frågan. Med det sagt så kan vi inte förvänta oss att svenska medier har samma resurser som New York Times. Men självklart är det bra om de höjde ambitionsnivån när det kommer till bevakning av klimatförändringarna. Jag skulle vilja se en löpande bevakning på samma sätt som kring till exempel arbetsmarknads- eller näringslivsfrågor. Det innebär att redaktörer och reportrar löpande ska ställa sig frågan: Vad innebär det här för klimatet, finns det någon klimatvinkel som är relevant i det här sammanhanget, säger Daniel Hirsch till Medievärlden.