Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Ohederligt av Svenåke Boström”

Det är ohederligt av Svenåke Boström att agitera och raljera mot förändringarna utan att sätta in vad som sker i rätt sammanhang, skriver NTM:s vice vd Sören Andersson i ett svar till Svenåke Boström.

Publicerad: 1 november 2011, 07:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är med intresse jag tar del av Svenåke Boströms syn på dagspressutvecklingen i Norrland.

– Hade bara inte koncernledningen i Mittmedia gjort taskiga förvärvsanalyser så

– Macar överallt så

– Hade det bara blivit Esenic i Sundsvall så

– Gasa och bromsa samtidigt så

– Allt decentraliseras (helst till Sundsvall eftersom det är där kompetensen finns) så

Om bara detta görs kommer tidningarna fortsätta att leva i den bästa av alla världar och framtiden är säkrad. Tänk så enkelt allt kan vara.

Vid varje förändring av teknik, arbetsmetoder och organisation finns det alltid någon eller några som tittar bakåt istället för framåt.

Svenåke Boström nämner inte med ett ord att svensk landsortspress under perioden 2001 2010 tappade nästan 15 % av sin upplaga. Och att annonsintäkterna för landsortstidningarna under denna period ökade med endast 0,8 %. Samtidigt ökade löner och andra kostnader med 2 3 % om året.

Han nämner inte med ett ord om att det troligtvis kommer att bli värre. Enligt WAN minskar upplagorna med 11 procent årligen i Nordamerika och i Danmark har tappen accelererat när det gäller såväl läsning som upplaga.

Ny digital teknik ger ökad konkurrens om publik och annonsörer. Det är denna utveckling som drivit på strukturförändringar och konsolidering av tidningsbranschen.

Svensk landsortspress behöver effektiva organisationer och arbetsmetoder för att överleva. Detta betyder per definition specialisering av gemensamma funktioner och kompetenser inom koncernerna. En central del i detta arbete är att skapa en gemensam it-infrastruktur. Det är naivt att tro att en lokal tidningsorganisation i framtiden ska ha kraft att själv driva denna process. Nya medier, produkter och verksamheter gör verkligheten mer komplicerad. För att överleva och utvecklas i denna nya värld måste vi bejaka förändringarna.

I denna framtid ska redaktioner, annonsavdelningar och marknadsavdelningar vara lokalt baserade. Övriga funktioner kan rationaliseras och centraliseras och skapa en effektiv plattform för den lokala verksamheten. Medieföretagens konkurrenskraft måste stärkas.

Att inte inse detta och agera därefter skulle vara det stora sveket mot medarbetare och läsare. Det är ohederligt av Svenåke Boström att agitera och raljera mot förändringarna utan att sätta in vad som sker i rätt sammanhang. Speciellt eftersom hans nostalgiprogram skulle kunna leda dagspressen i fördärvet.

Centraliseringen hotar affärerna i Mittmedia
Sören Andersson, vVD NTM

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev