Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Oenighet om TU:s engagemang i WAN:s Göteborgs-konferens

Publicerad: 21 september 2007, 12:53

Den internationella WAN-konferensen som ska hållas i Göteborg i juni nästa år har blivit ett diskussionsämne i Tidningsutgivarnas styrelse. Alla är överens om att TU ska vara med, det man inte är överens om är hur mycket man ska betala, säger Medievärldens källa. (Uppdaterad)


Det som splittrat TU-styrelsen är garantibeloppet inför konferensen. Enligt vår källa finns det lika många åsikter om det som det finns ledamöter, bland annat ska presidiets tre ledamöter står för tre olika åsikter.
En del i styrelsen hävdar att utgivarnas organisation ska stå för allt, medan andra pläderar för ett betydligt mindre åtagande.

Inför ett extra styrelsemöte över telefon en bit in i oktober kommer Barbro Fischerström, Tidningsutgivarnas vd, att ta fram ett pm som redovisar den ekonomiska planen ”mer i detalj”.
Det är Barbro Fischerström som, sedan hon på nyåret lämnat vd-posten med pension, kommer att ägna våren åt arrangemangen inför konferensen.

På frågan om de externa sponsorerna inte varit tillräckligt generösa, svarar hon att ”vi är inte där ännu”.
– Vi har några riktigt bra sponsorer och hoppas på ytterligare ett antal.
Stampen och Bonniers är huvudfinansiärer, men ser WAN-konferensen, enligt Barbro Fischerström, arrangemanget som något som hela Tidningssverige står bakom.

+10 miljoner eller light-version
-Vi bereder frågan, säger Tidningsutgivarnas ordförande Pär Fagerström om det uppkomna läget.
Han berättar att den ursprungliga ekonomiska ramen för arrangemanget var 20 miljoner kronor och att Stampen och Bonniers garanterade den eventuella skillnaden mellan sponsorintäkter och ram. Nu har man konstaterat att för 20 miljoner blir det en ”light-version” av konferensen och det är enligt Pär Fagerström inte önskvärt, när man vill göra ”något minnesvärt och positivt för Sverige och svensk press”.

I själva verket kommer arrangemanget att gå på 30 miljoner och så säger Stampen och Bonniers, som krävt skriftligt godkännande för varje  gjord utökning utöver de 20 miljonerna, att Tidningsutgivarna också går in med ett ekonomiskt paraply.
Detta togs upp vid senaste styrelsemötet, då frågan också ajournerades i väntan på det ovan nämnda pm:et från Barbro Fischerström.

Pär Fagerström ser tre olika utgångar. Antingen går Tidningsutgivarna in tillsammans med Bonniers och Stampen i någon sorts proportion och upp till ett visst tak, eller så  får Bonniers och Stampen konstatera att ”shit happens” eller så är det light-version som gäller.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev