torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nyhedsavisen: De anställda får lön – tryckerierna får ta smällen

Publicerad: 2 september 2008, 12:02

I söndags kväll tog gratistidningsäventyret slut för Nyhedsavisen i Köpenhamn. Tidingen slog omgående igen, och anställda medarbetare på redaktion, administration och bud samlades bedrövade och ilskna utanför de stängda lokalerna när de funnit att de inte fått augustilönen.


De anställda på konkursade danska Nyhedsavisen kommer att få lön under uppsägningstiden, via en garantifond. Det kommer att kosta 20-25 miljoner. Övriga kreditorer lär bli utan pengar.

Konkursförvaltaren Peter Krarup har börjat sitt arbete och säger till Business.dk att han uppskattar tillgångarna till cirka 7 miljoner i obetalda men införda annonser, förinbetald skatt – och hundra skrivbord som värderas till omkring en halv miljon.

Sammanlagt värde 22-23 miljoner.

Skulderna är i storleksordningen 40-45 miljoner. Först i kön står lönegarantifonden, som lär få lägga ut 24-25 miljoner till de anställda. Största kraven har sedan tryckerierna – som dock lär få ta den största smällen.

I en intervju i Børsen avslöjar Nyhedsavisens styrelseordförande Svenn Dam, att han inte visste om krisen förrän i söndags kväll, när storägaren Morten Lund kastade in handduken.

– Jag vet inte varför de utlovade pengarna plötsligt uteblev.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev