Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nya TT-språket reder ut arabiska namn

Publicerad: 4 maj 2011, 10:58

Den snabba språkutvecklingen och det stora inflödet av bland annat arabiska namn gör att TT under 2011 kommer att genomföra en översyn och uppdatering av TT-språket.


Ämnen i artikeln:

TT

Innan år 2000 fanns TT-språket samlat i ett litet häfte som uppdaterades ungefär vart femte år. Vid millennieskiftet digitaliserades häftet och man började uppdatera språket kontinuerligt.

De senaste åren har dock utvecklingen på språkområdet gått så snabbt att en övergripande översyn och uppdatering måste göras.

Vi har inte riktigt hunnit med som vi velat och därför har vi avsatt en person på halvtid som ska titta på det här under året. Men även resten av redaktionen är givetvis med i processen, säger Mats Johansson, redaktionschef på TT.

Kan du ge några exempel på uppdateringar?

Iphone och Ipad ska inte stavas med versalt p. Och listan över hur myndigheters namn stavas kommer att uppdateras sedan omorganiseringen av stadsförvaltningen gjort den otidsenlig.

TT kommer också att se över transkriberingen av arabiska namn eftersom inflödet av dessa ökat markant under de senaste åren. Man kommer också att bygga ut den del av TT-språket som heter Välj rätt ord, där man får tips om vilka ord som passar i vilket sammanhang.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

TT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.