Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nya SVT-chefen på PK: Alla tittare är lika viktiga

Publicerad: 17 oktober 2006, 08:09

- Det halverade tillståndet handlar om resurser men inte om uppdraget och är det en signal så är den välkommen. Så sade Eva Hamilton, nyutnämnd men ännu inte tillträdd SVT-chef då hon frågades ut vid gårdagskvällens PK-debatt.


Cecilia Stegö Chilò, som skulle ha varit kvällens inledning, hade under dagen hunnit bli före detta kulturminister och Eva Hamilton hoppade in som intervjuoffer i hennes ställe med kommentaren att det hade nog varit svårt att efter det som framkommit ta Stegö Chilòs uppdrag som ansvarig för tillståndsprövning riktigt på allvar.
Eva Hamilton har aldrig jobbat i en organisation som tjänar pengar ”men är bra på att spara pengar”, sade hon. Hon trodde att hennes publicistiska bakgrund parad med att hon känner public service. ”en inte självklar kombination”, har passat bra när SVT sökt ny chef. Uppdraget är att göra nytt och spara på gammalt.
Nyckelorden i det sexpunktsprogram som hon offentliggjorde i samband med utnämningen är att alla tittare är lika viktiga.
– Vårt uppdrag är att vara angelägna  och att användas av hela svenska folket. Låt oss göra så bra program som möjligt och använda vårt utbud bättre, göra det tillgängligt på flera plattformar, sade hon.
Ett svar på den debatt som oroats över att SVT tänker byter målgrupp, unga vuxna,  och inriktning, underhållning på bekostnad av nyheter och samhälle.
– Visst ska vi satsa på ungdomen men vi ska inte bli underhållnings-tv.
Det är skillnad på bred underhållning när SVT gör det och när de kommersiella kanalerna gör det, ansåg Eva Hamilton och tog Robinssonprogrammen och hur de gjorts av de olika kanalerna som exempel på det.
– Svenska folket gillar när man försöker upprätthålla en ribba av goda värderingar även i underhållningen, sade hon.
Hur ska ni mobilisera inför den nya regeringens mediepolitik? ville PK:s ordförande Stig Fredrikson veta.
– Man ska inte förutsätta illvilja utan ha respekt, och samla argument. Inget land är betjänt av en public service som inte vågar stöta sig
Angrepp på vd-skapet förväntar sig den nya tv-chefen från ”alla möjliga håll”. Särskilt nämnde hon den EU-lobbning som vill begränsa public service-företagens uppdrag.
I den efterföljande debatten deltog programdirektörer, producenter och programledare från SR och SVT samt Ali Hamidian från Kulturella ungdomsföreningen i Malmö. Föreningen har tagit initiativet till ett upprop för seriös public service generellt, inte bara tv, och samlat in 17 000 namn. Det är den största namninsamling som någonsin lämnats till SVT. Eva Blomquist, programdirektör på radion, och  Leif Jakobsson, programdirektör på SVT, fick var sin lunta med namnunderskrifter.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.