Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nya presstödsregler för digitala tidningar

Publicerad: 18 juni 2013, 08:04

Igår meddelade Presstödsnämnden om nya tillämpningar av presstödsförordningen för tidningar som distribueras elektroniskt.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Tre saker förändras:

- Artiklar kan publiceras löpande, och behöver inte sparas till en viss utgivningsdag. Däremot ska innehållet samlas upp och publiceras på tidningens utgivningsdag enligt den i förväg fastlagda utgivningsplanen.
- Det är ok att använda 20 procent av materialet för spridning och marknadsföring. Allt material texter, bilder och grafik räknas in i tidningens hela innehåll.
- Fem utgåvor per år får låsas upp i sin helhet för att locka nya läsare.

De tidningar som berörs idag är Politiken.se och Feministiskt Perspektiv.

Feministiskt Perspektiv hade också efterlyst att rörlig bild och ljudupptagningar skulle räknas som presstödsgrundande och att digitala tidningar ska kunna få ett distributions- eller teknikstöd.

”Vår uppfattning är att dessa kostnader är svåröverskådliga och överstiger vida nivån på det presstöd som vi hittills har fått. Vi är osäkra på om det bör synas i distributionsstödet eller ett särskilt teknikstöd, men pengarna har inte räckt. Vid distribution av en papperstidning kan du köpa ett enkelt prenumerationssystem med etiketter och pappersfakturor som fungerar för såväl stora som små aktörer. På nätet är det direkt access som gäller, med olika webbläsare på olika datorer kopplat till olika betalsystem och så vidare. De system som skulle passa oss är knappt utvecklade ännu och vi har svårt att hålla jämn takt med Spotify”, säger Feministiskt Perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt till den egna tidningen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.