Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nya Muhammedpubliceringar oroar i Danmark

Publicerad: 12 oktober 2006, 13:29

Återigen har en avbildning av profeten Mohammed skapat rubriker och upprört internationella känslor. Den här gången handlar det en videofilm som återger Muhammed som kamel och en teckning som vill utmåla profeten som pedofil.


Teckningen fanns i maj i Dansk Folkeblad,  partiets medlemstidning, och lades ut på hemsidan i veckan som gick. Det skedde bara några få dagar efter det att innehållet i en video från partiets ungdomsförbunds sommarmöte blivit offentlig. På filmen förlöjligas profeten av några av medlemmarna. Muhammed framställs som en kamel som kissar, dricker öl och som en stupfull terrorist som bombar Köpenhamn.
Ungdomsförbundets ordförande har tagit starkt avstånd från videons innehåll. Talespersoner för moderpartiet har varit mer överslätande när det gäller teckningen.
Teckningen, med bildtexten Når en profet elsker, är tagen ur en två år gammal tysk bok om profeten och hans harem som anmälts i medlemsbladet på partiets hemsida. Bilden lär  föreställa Mohammed och hans nioåriga hustru Aischa.
Imamer verksamma i Danmark liksom talespersoner för landets islamska trossamfund har framträtt i sändningar från arabiska tv-stationer för att  lugna upprörd känslor. De har förklarat vad det handlar om, att det, som Berlingske Tidende skriver, inte rör sig om ett kapitel två i historien med Jyllands-Posten. Men de har också varnat för att det som händer är farligt för Danmark som nation. Likadana tongångar har hörts från den danska  oppositionen, som befarar att danska mål i utlandet kan utsättas för skadegörelse. Enlig rapporter från Teheran har detta redan skett. Upprörda iranier kastade natten till i dag brandbomber mot den danska ambassaden där. Oppositionen vill att regeringen gör en markering, vilket den inte gjort. Däremot har videofilmen i dag tagits upp som ett särskilt ärende av danska utrikesnämnden.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.