Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ny version av #Dokumentet 2.0 publiceras

Publicerad: 24 november 2017, 08:50

Publiceringen av #Dokumentet 2.0 har inte stoppats utan skjutits fram. Men enligt källor till Journalisten kan det nu bli tal om en ”mildare version”. Samtidigt har Sofia OO begärt att det sammanställs en lista över vilka som vittnat. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénÅsa Linderborg

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Journalisten rapporterade i går att #Dokumentet 2.0, där ett 80-tal kvinnliga medarbetare på Aftonbladet vittnar om sina erfarenheter av sexism, stoppats av tidningens publisher Sofia Olsson Olsén. Beslutet skulle hon ha fattat sedan hon läst Dokumentet. Enligt Journalisten var planen att presentera Dokumentet på en presskonferens på torsdagsmorgonen. Därefter skulle det publiceras på Aftonbladets sajt i longread-format. Men varken någon presskonferens eller publicering blev alltså av i går.

Efter att artikeln publicerats kontaktades Journalistens reporter av Aftonbladets ställföreträdande ansvariga utgivare Lena Mellin som menade att artikeln var fel – och förklarade att tanken att Dokumentet skulle publiceras i Aftonbladet nådde Sofia OO först i går.

”Vi går nu igenom Dokumentet för att se vad som går att publicera”, sade Lena Mellin till Journalisten.

Redaktörer för #Dokumentet 2.0 är Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Åsa Linderborg, Frida Söderlund och Ebba Thornéus. Enligt Åsa Linderborg planeras en publicering i pappersform till torsdag nästa vecka. Anledningen till att redaktörsgruppen ville skjuta fram den var för att vänta in fler historier. Men enligt källor till Journalisten kan det nu bli tal om en ”mildare version”.

Samtidigt har Sofia Olsson Olsén begärt att arbetsgruppen bakom #Dokumentet 2.0 ska sammanställa en lista över vilka som lämnat vittnesmål, rapporterar Journalisten. Hon vill inte själv ha tillgång till listan, däremot vill hon – i händelse av rättslig process, PO-ärende eller liknande – ha möjlighet att vända sig till gruppen för att få hjälp att verifiera. Dessutom vill Sofia Olsson Olsén att mer information samlas in för att det ska gå att säkerställa att de beskrivna händelserna verkligen ägt rum på Aftonbladet.

Läs också

Publiceringen av #Dokumentet 2.0 stoppas

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev