Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ny rapport: medierna skriver negativt om invandring

Publicerad: 23 augusti 2017, 04:58

Negativa skildringar av invandring överväger i media, tvärt emot vad en del debattörer hävdat på senare tid ”För att diskussionen ska vara meningsfull krävs att den tar hänsyn till den forskning som finns och inte bygger på mytbildningar eller anekdotisk bevisföring”, skriver Jesper Strömbäck på DN Kultur.


Rapporten”Invandring i medierna – hur rapporterade svenska tidningar åren 2010–2015?” visar  att negativa gestaltningar var vanligare än positiva gestaltningar i nyhetsrapporteringen om invandring under åren 2010–2015. Rapporten är skriven av Jesper Strömbäck, Evelina Nedlund och Felicia Andersson och bygger på en analys av 968 nyhetsartiklar publicerade i Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet.

”För den som är insatt i forskning om mediernas nyhetsrapportering i allmänhet och om invandring i synnerhet är dessa resultat knappast förvånande. Att negativa nyheter har ett större nyhetsvärde än positiva nyheter är ett känt fenomen, och är inte på något sätt unikt för nyhetsjournalistiken om invandring. Tvärtom ligger resultaten i linje med tidigare forskning och vad som kan förväntas utifrån etablerade teorier om nyhetsvärderingar, nyhetsurval och nyhetsmedielogik”, skriver Jesper Strömbäck bland annat.

Rapporten ges ut idag av Delegationen för migrationsstudier (Delmi) och går att ladda ned här.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.