Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ny lag tvingar webb-tv att tänka om

Publicerad: 8 september 2010, 08:15

Den nya radio- och tv-lagen gäller även webb-tv. Det ändrar förutsättningarna för sponsring, produktplacering och inte minst skydd för minderåriga.


Ämnen i artikeln:

Webb-tv

Från den 1 augusti omfattas beställ-tv av radio- och tv-lagen. Det innebär samma regler som etermedier för sponsring, produktplacering och otillbörligt kommersiellt gynnande att exempelvis uppmana tittarna att använda Facebook.

Men den kanske största förändringen handlar om att även beställ-tv måste skydda minderåriga från inslag med våld och sexuellt innehåll.

Det är en omställning för branschen, och det blir intressant att se hur det ska lösas. Om det blir tidsgränser eller tekniska lösningar, som lösenord eller PIN-skydd. Propositionen listar ett antal sådana lösningar, säger Christoffer Lärkner som är handläggare på myndigheten för radio och tv och föredragande i Granskningsnämnden.

Lagen säger vad som gäller, sedan får praxis utmejsla hur det ska gå till.

Tidigare har Granskningsnämnden aldrig kunnat granska Play-tjänster, eftersom de inte omfattads av radio och tv-lagen. Men den nya Radio och tv-lagen som började gälla 1 augusti omfattar även beställ-tv-tjänster; sajter med digitala tv-arkiv vars huvudsakliga innehåll består av tv, enligt propositionen.

Det innebär att exempelvis tv-kanalernas Play-tjänster omfattas av lagen. Däremot är det inte klart om och i vilken utsträckning tidningarnas webb-tv gör det.

Det är mer tveksamt när avsändarens huvudsakliga verksamhet är något annat än tv, som fallet är med tidningarnas webb-tv. Eftersom lagen är helt ny är det oklart exakt vilka tjänster som omfattas men det kommer att avgöras från fall till fall, säger Christoffer Lärkner.

Sidor med användargenerat innehåll, som Youtube, kommer inte heller att omfatta av radio- och tv-lagen.

Har det kommit in några anmälningar av beställ-tv-tjänster än?

Nej, lagen är så ny.

Böter för den som inte anmäler webb-tv

SVT: Vi avstår vissa publiceringar

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Webb-tv

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev