Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ny dom slår mot publicering av bilder på nätet

Publicerad: 8 september 2010, 13:32

Hovrätten dömer tidningen Lundagård att betala ersättning för att ha publicerat en faksimil av en annons.
Principiellt är det möjligheten att kunna publicera fritt på nätet som står på spel, säger Thomas Frostberg som företrätt Lundagård.


Samma bild, en faksimil av en annons, har publicerats i Lundagård på papper och på nätet. Publiceringen på papper frias men publiceringen på nätet fälls.

Hovrätten konstaterar att annonsen har verkshöjd, vilket ger rätt till ersättning för publicering. Men det finns ett undantag för den återger verk i samband med kritisk framställning, vilket gör att papperstidningen frias. Motsvarande undantag finns dock inte för nätet. Lundagård döms därför att betala 2500 kronor i ersättning för nätpubliceringen.

Lagen är uppenbarligen inte teknikneutral, säger Thomas Frostberg, som företrätt Lundagård i egenskap av styrelseordförande.

Kommer ni att överklaga?

Vi har vunnit på alla punkter utom den digitala publiceringen, där vi ska betala 2500 kronor, men principiellt är det mycket större, hela branschens intresse av att kunna publicera fritt på nätet påverkas.

En konsekvens skulle kunna vara att en branschbevakare inte skulle kunna skriva om exempelvis reklam och bildsätta med faksimil utan tillåtelse?

Eftersom fallet är principiellt viktigt försökte Lundagård få med sig TU, men det gick inte eftersom tidningen inte är medlem.

Om domen står sig verkar det som att det finns en lucka i lagen och att den kan behöva ändras. Jag kan inte tänka mig att det varit lagstiftarens avsikt att en publicering ska vara tillåtet på pappret men inte på nätet, säger Thomas Frostberg.

På fredag kommer Staffan Teste som företrätt upphovsmannen, att ge sin syn på domen i ett diskussionsinlägg.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev