Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ny chefredaktör ska ordna mer klös i Djurbladet

Publicerad: 20 maj 2015, 10:48

Det är journalistikens zoologiska finrum. Det menar Gustav Gatu, ny chefredaktör för Djurbladet, HD-Sydsvenskans djurvänligaste blogg.


Det gäller att hålla sig à jour med den zoologiska tidsandan. Det menar Gustav Gatu som precis utsetts till chefredaktör för Djurbladets anonyma, men djuriskt insiktsfulla och kompetenta, styrelse. Publikationen jobbar under strikt demokratiska former så alla anställda är såväl chefredaktörer som skribenter och pr-chefer där.

Bland annat.

Mycket i Djurbladet görs med glimten i ögat. Men bloggen står alltid på djurens sida. Och värnar om djurjournalistiken.

Har djurjournalistiken fått ett uppsving nu med alla viralsajter som jagar klick med filmer på söta katter och hundvalpar?

Både och. Dels finns det den typen av innehåll, men det är kanske inte journalistik utan mer någon form av tips, titta här . Men sedan finns det många pärlor, inte minst på lokaltidningarna som får betydligt större spridning nu.

Ett exempel som Gustav Gatu tar upp är den artikel som han själv skrev för Sydsvenskan för ett par år sedan.

Det var en kvinna som upptäckte en död svan på taket. Vi tog en vacker bild och satte rubriken Svanesång från andra våningen.

En trend som vuxit i år är att sätta en kamera på en ko när det är premiär för grönbete. En av de första var Hallands Nyheter, sedan har andra följt efter, bland annat Länstidningen i Östersund.

En underbar kombination, tycker Gustav Gatu och nämner hur LOLCats skapare Ben Huh resonerade.

Han gjorde två listor på saker som folk gillade och sedan drog han helt enkelt bara streck mellan listorna och kombinerade saker. Det här är lite samma filosofi.

Gustav Gatu ser sig själv som en hermelin bland alla digitala lolkatter. Och han tänker lägga manken till för att det ska bli ett vildare Djurblad i framtiden, utlovar han i den egna tidningen. Med lite mer klös. Några egna djur har han dock inte, med undantag av silverfiskar och mördarsniglar.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.