tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ny Carolinedom betonar yttrandefriheten

Publicerad: 7 februari 2012, 12:56

Europadomstolen har i två nya domar ställt sig på pressens sida.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Det ena fallet gäller en tysk skådespelare som åkte dit för kokaininnehav på en ölfestival. Han fick en tysk domstol att förbjuda nya publiceringar av bilder och en artikel i tidningen Bild som handlade om incidenten.

Bilds ägare Springer har tagit fallet till Europadomstolen som anser att den tyska domstolen gjort fel. Enligt Europadomstolen har tidningen gjort en avvägning mellan publiceringsintresset och skådespelarens rätt till privatliv. Tidningen har varit återhållsam med uppgifter om skådespelarens privatliv och fokuserat på arresteringen och åtalet. Därför har Tyskland brutit mot Artikel 10 (Rätten till yttrandefrihet) i Europakonventionen genom att förbjuda publicering, enligt Europadomstolen.

Enligt TU:s jurist Per Hultengård måste Tyskland i framtiden rätta sig efter beslutet.

I liknande situationer när någon vill få en domstol att utfärda publiceringsförbud måste Tyskland följa den här vägledande domen, säger han.

Det andra fallet gäller prinsessan Caroline av Hannover som tidigare vunnit ett liknande mål i Europadomstolen. Den här gången hade hon vänt sig till en tysk domstol för att stoppa publiceringar av bilder från en skidsemester i St. Moritz och en artikel om prins Rainier av Monacos hälsa.

Den tyska domstolen avslog hennes begäran och enligt Europadomstolen var det en korrekt bedömning. Enligt Europadomstolen har den tyska domstolen ”noggrant balanserat publiceringsrätten mot prinsessans rätt till ett privatliv” och har därför inte brutit mot Artikel 8 (Rätten till privatliv)

Innebär det här att den tidigare Carolinedomen upphävs?

Det törs jag inte svara på, men domstolen betonar i det här fallet tydligare betydelsen av att man balanserar yttrandefriheten mot rätten till privatliv och att om det finns ett allmänintresse så har yttrandefriheten i vissa fall företräde, säger Per Hultengård.

Läs mer om domen på Europadomstolens hemsida.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev