Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nu ska Metro granska virala historier

Publicerad: 13 mars 2014, 06:42

Metro lanserar i dag Viralgranskaren. Tre reportrar ska hitta sanningen bakom historierna som får fart på nätet.


Ämnen i artikeln:

Metro

Utan att bli för pretentiös är detta, som jag ser det, en av journalistikens mest grundläggande uppgifter. Det vi berättar på sociala medier har omedelbara och påtagliga effekter på vår omvärld, eftersom de är två sidor av samma mynt. Då måste vi stiga in och granska dessa historier, säger Jack Werner, Metros sociala medier-redaktör, i ett uttalande.

Det är han, Linnéa Jonjons samt Åsa Larsson som ska titta närmare på de tips om hur mycket substans det finns bakom de berättelser som får stor spridning på nätet.

Ett exempel är historien om en kvinna som mördats av sin expojkvän som påstods blivit nedtystat då han bodde på en flyktingförläggning. Men storyn är påhittad från början till slut.

Hur många missade att storyn Marcia Karlsson var påhittad, och tror nu att media inte får rapportera om brott, bara för att de begåtts av flyktingar? Det skriver Jack Werner i dagens Metro.

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.