Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nu försöker vi plåstra om våra medarbetare

Publicerad: 2 september 2015, 07:26

I går stod det klart att 18 tjänster försvinner från Norrbottens Media. Tommy Lundqvist, mångårig reporter på NSD och facklig representant, beskriver gårdagen som den sorgligaste hittills i sitt yrkesliv.


Ämnen i artikeln:

Norrländska SocialdemokratenNorrbottens-Kuriren

Tommy Lundqvist är suppleant i Norrbottens distriktsstyrelse. Han har arbetat på Norrländska Socialdemokraten (NSD) i drygt 30 år.

Det hela är otroligt sorgligt. Här sägs det upp otroligt kompetenta personer, en del av dem har jobbat här lika länge som jag har gjort.

Facket har kallats till förhandlingar i morgon klockan tio. Informationen som gått ut hittills är egentligen bara ett första utkast och de närmare detaljerna kommer att presenteras under morgondagen, säger Tommy Lundqvist till Medievärlden. Men klart är att 18 tjänster försvinner, varav 13 är redaktionella. Sparpaketet får bland annat konsekvensen att samtliga fotografer på NSD och Norrbottens-Kuriren sägs upp.

Hur ser ni i facket på att fotografer som yrkesgrupp är så utsatta?

Det är naturligtvis jättetråkigt oavsett vilken grupp som får lämna. Vi reportrar ser ju fotograferna som lika mycket journalister som vi är och framför allt är de våra kollegor och nära vänner.

Tommy Lundqvist understryker att besvikelsen inte bara gäller de här uppsägningarna utan också det faktum att tidningen för ett år sedan förlorade alla sina redigerare, vilket innebär att 23 tjänster försvunnit på ett år.

Nu försöker vi plåstra om och ta hand om våra medarbetare. Det är klart att det är extra tufft för de direkt drabbade, men det här är ju en helhetsbild och ett trauma för hela redaktionen.

Inför morgondagens förhandlingar förbereder sig facket genom att prata med alla berörda. Tommy Lundqvist säger att de har idéer om alternativa besparingsåtgärder, men vill inte utveckla det vidare innan förhandlingarna inletts.

Erik Ranängen, vd på Norrbottens Media, skriver i ett mejl till Medievärlden att beslutet om verksamhetsförändringarna beror på att de behöver minska kostnaderna på den befintliga verksamheten för att ha resurser att hantera den digitala omställningen.

Beslutet togs inte emot med någon glädje, och konsekvensen att duktiga medarbetare för lämna mediekoncernen, beskriver Erik Ranängen som tråkigt. Men han konstaterar vidare: Vi har utvärderat alla delar av våra verksamheter och funnit att detta är det bästa vi kan göra just nu. Vissa av våra förändringar påverkar mer och andra mindre men de leder alla till att vi kan jobba med vår framtida utveckling”.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev