Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nu blev det allt fel, Nils Funcke

Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har aldrig föreslagit eller förespråkat att myndigheten ska ha tillsyn över alla rörliga bilder på nätet. Och det är fel som Nils Funcke säger att tv-sändningar som startas av användaren (beställ-tv) inte omfattas av radio och tv-lagen. Det finns regler bland annat om skydd av barn och om annonser.

Publicerad: 19 juni 2018, 09:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Replik till Nils Funcke, 31 maj 2018, Medievärlden

För det första är det inte MPRT som tar ställning till vilka regler som ska gälla för olika sändningsformer. För det andra ligger det inte i vårt primära intresse att utvidga den statliga kontrollen av sändningarnas innehåll. Tvärtom, är det yttrandefriheten som MPRT är satt att värna, vid sidan av tillgänglighet och mångfald på medieområdet. Det som myndigheten däremot behöver lyfta fram är problem som vi möter i tillämpningen av regelverket.

När det gäller sändningar över internet föreslår myndigheten att det förtydligande som sedan länge förts in i yttrandefrihetsgrundlagen också formuleras i radio- och tv-lagen. Vårt förslag innebär ingen ändring i den tillämpning som redan sker. Det handlar om ett förtydligande. Svårare än så är det inte.

Nils Funcke drar i sin artikel långtgående slutsatser om MPRT:s ”propåer” som behöver ”avvisas” för att inte tillsynen på internet ska bli ”total”. Det är hårdraget. Och på samma gång märkligt. Särskilt med tanke på att det som Funcke refererar till i en rapport från MPRT handlar om att det är otillfredsställande att det inte finns en instans för den enskilde att vända sig till och få en prövning av om exempelvis privatlivet har respekterats, att det ska vara beroende av vilken distributionsplattform som använts. Detta är ju i linje med det förslag om en medieetisk nämnd som Utgivarna arbetat fram och Nils Funcke varit delaktig i. Utgivarna föreslår att ”MO/MEN ska pröva alla mediernas publiceringar oberoende av publiceringsplattform, det vill säga även radio- och tv-sändningar och de webbpubliceringar som idag inte kan prövas” (SvD Debatt, april 2018).

Vår ståndpunkt grundar sig i den problematik som MPRT möter vid tillämpningen av nuvarande regler. MPRT tar däremot inte ställning till om det bör vara granskningsnämnden som ska utöva tillsynen eller om en prövning kan ske inom ramen för ett medieetiskt system.

Myndighetens uppdrag är att verka för yttrandefrihet, mångfald och tillgänglighet. I vårt arbete är den första frågan vi bör och ska ställa oss – är denna åtgärd/insats till gagn för yttrandefriheten? Samtidigt är inte yttrandefriheten utan begränsningar – hets mot folkgrupp för att nämna ett exempel, regleringen till skydd för barn för att nämna ett annat. Yttrandefriheten är i dag en självklarhet i Sverige – Vi arbetar för att den så ska förbli!

Charlotte Ingvar-Nilsson

generaldirektör Myndigheten för press, radio och tv

Linnéa Kihlström

Läs också

Nils Funcke: Myndigheten vill granska dagspressens tv-sändningar (2018-05-31)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.