söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nu är det slutlekt

Publicerad: 20 december 2004, 08:53


Svenska webbtidningar blir allt mer lika varandra.
– Det är inte så mycket lekstuga längre, designen har blivit mer enhetlig, säger Carina Ihlström, som nyligen disputerade på en avhandling vid Göteborgs universitet.


Hon har studerat hur svenska dagstidningars webbupplagor har utvecklats från starten i mitten av 90-talet. Hon har utgått från tre olika perspektiv; publicistens, läsarens och webbtidningens design.
I slutet av 90-talet arbetade Carina Ihlström med Hallandspostens webbsida. Hon minns att det i början inom branschen fanns en oro för att webben hotade papperstidningen.
– Men så har det inte blivit, säger Carina Ihlström. I dag är webben ofta en naturlig del av den verksamhet som ett medieföretag bedriver.
Nio lokaltidningar har ingått i studien: Eskilstuna-Kuriren, Hallandsposten, Nerikes Allehanda, Norrköpings Tidningar, Sundsvalls Tidning, Upsala Nya Tidning, Vestmanlands Läns Tidning, Västerbottens-Kuriren och Östgöta Correspondenten. Även resultat från Göteborgs-Posten, danska Jyllandsposten och norska Dagbladet finns med.
En av slutsatserna som Carina Ihlström drar är att webbtidningarna har utvecklats till en egen digital genre med specifika karaktärsdrag när det gäller innehåll och form. Karaktärsdrag som skiljer dagstidningens webbupplagor från andra genrer inom den digitala världen.
Designen har blivit alltmer likriktad. De korta enkla hemsidorna är borta, ingångssidorna ser i dag ut som smörgåsbord. Med långa listor i flera kolumner.
– Det verkar passa läsarna bra. Våra undersökningar visar att 80 procent av läsarna återvänder till tidningens förstasida när de har läst en artikel färdigt.
Hur påverkades då dagstidningarnas webbavdelningar av att IT-bubblan sprack? Den största skillnaden var att lönsamhetskravet blev tydligt, säger Carina Ihlström. Tidningarna började fokusera mycket mer på nyttiga tjänster än tidigare.
Hon hävdar att det på många håll utvecklats ett beroende mellan webb och papperstidning, som gör det svårt att lägga ner webbtidningen. Webben har blivit ett eget medium, med material direkt anpassat för sig och sin publik.
Är det något resultat i din studie som har förvånat dig?
– Ja, att så många som hälften av de som läser en lokaltidning på webben också är prenumeranter på papperstidningen. Tidningarna borde kunna utnyttja det förhållandet mer än vad de gör i dag.
Carina Ihlström arbetar i dag med ett utvecklingsprojekt om e-papper tillsammans med Tidningsutgivarna och sex dagstidningsföretag. Första resultaten väntas bli klara under våren. YLVA CARLSSON

Läs mer: Carina Ihlström: The Evolution of a New(s) Genre. Doktorsavhandling i informatik, Göteborgs universitet. Avhandlingen kan laddas ner på: www.hh.se/staff/caih/pdf/avhandling_ihl strom.pdf

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev