söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

NT:s avslöjande blev polisanmält

Publicerad: 14 februari 2012, 12:18

NT:s nyhet om landstingspolitikernas planer resulterade i två polisanmälningar, bland annat för häleri, samt att JK och JO ska titta på hur politikerna agerat.

Ämnen i artikeln:

Norrköpings Tidningar

Norrköpings Tidningar avslöjade i slutet av förra veckan att den borgerliga landstingsmajoriteten hade en dold agenda. De skulle sälja ut vårdcentraler. Landstingsrådet Marie Morell ville först inte kommentera saken men NT kunde bevisa att så var fallet då de kommit över ett internt dokument.

Marie Morell polisanmälde läckan. Hon hävdade att dokumentet stulits från en skrivare i landstingshuset.

Hon anser också att det inte är att efterforska källor:

”Ni har ju gjort er journalistiska bedömning och vi får väl göra vår om vi anser att saker och ting har försvunnit. Sedan att någon har lämnat den till er, det står ju alla fritt att meddela er och det behöver ju inte vara samma person som tagit dem. Det kan ju ha hänt flera saker däremellan”, säger hon till NT.

Hon kontaktade också NT:s chefredaktör Anders Nilsson på fredagskvällen för att berätta att publiceringen byggde på information som stulits från landstingshuset:

Vi ser det här strikt nyhetsmässigt. Det handlar om en skattefinansierad verksamhet som berör många människor. Därför publicerar vi nyheten. Och hur vi kommit över informationen är ovidkommande förklarade jag för henne, säger Anders Nilsson till Medievärlden.

Det fick ett annat landstingsråd, Lars Pettersson som också är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden att anklaga tidningen för häleri. NT frågar honom om det är fel på grundlagen då det där står att man får lämna ut normalt sekretessbelagda uppgifter för publicering i massmedier.

”Jag tycker meddelarfriheten är viktig, men jag tycker inte man ska befatta sig med stulet material”, säger Lars Pettersson till NT.

Polisen har redan lagt ner utredningen av det påstådda brottet då informationen inte var sekretesskyddad och det inte finns några spår som gör att polisen kan ta upp ärendet.

Såväl Marie Morell och Lars Pettersson har blivit anmälda till Justitiekanslern av en anonym person: ”Det är av oerhört stor vikt att frågan utreds dels i detta specifika fall samt rent generellt i Östergötland då myndigheter regelbundet kränker dessa principer”.

”Utredningen skall ta upp frågan om yttrandefrihet och meddelarskydd – grundläggande principer i ett rättssamhälle”, står det också i anmälan.

Landstingsråden har också polisanmälts för falsk polisanmälan om pappersstöld.

Marie Morell har dessutom JO-anmälts för försök att efterforska vem som lämnat ut anteckningarna.

Läs mer på Norrköpings Tidningar:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev