Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Norge får faktagranskande tjänst – inspirerad av Viralgranskaren

Publicerad: 22 mars 2017, 07:24

Den nya tjänsten, som fått namnet Faktisk, ska faktagranska den offentliga debatten och avslöja falska nyheter.


Ämnen i artikeln:

Dagbladet

Bakom webbplatsen Faktisk.no står norska Dagbladet, VG och NRK. Inspirerats har man gjort av tjänster som Snopes, Politifact och svenska Metros Viralgranskaren, rapporterar Medier24.

”Det är en historisk dag, det här samarbetet är historiskt, och jag är glad att det görs i en tid när det offentliga samtalet är präglat av odokumenterade påståenden och ibland rena lögner”, säger VG:s chefredaktör Gard Steiro.

Redaktionen består av medarbetare från de tre mediehusen, men dess arbete är helt självständigt från ägare och partners. Dagbladets prisbelönta granskande journalist Kristoffer Egeberg är redaktör. Politiker, medier och påståenden som får stor viral spridning ska granskas av redaktionen.

Tjänsten lanseras under våren och kommer att vara gratis och tillgänglig för alla. Målet är att bidra till ett mer faktabaserat, sakligt och generöst samtal i Norge.

”Informationsflödet är större än någonsin. Vi hoppas att Faktisk ska hjälpa allmänheten att navigera i det så att de kan fatta bättre och mer välgrundade beslut baserade på fakta”, säger Dagbladets chefredaktör John Arne Markussen.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News