Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nominerade till Årets kulturtidskrift

Publicerad: 11 september 2012, 12:34

Sex tidskrifter har nominerats till årets svenska kulturtidskrift:


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Aiolos

Motivering: Teoretisk och sensuell. Existens och estetik vävs samman i ett rikt material som vittnar om noggrant redaktörskap. Historisk och samtida på ett snyggt sätt.

Det grymma svärdet

Motivering: Fanzineinfluerad och punkig. Unik och tjurskallig. Det här är inte en tidskrift som fyller ett tomrum: den skapar sitt eget universum. Form och innehåll går inte att särskilja, och intresset för konventioner är obefintligt.

Dissidentbloggen

Motivering: Ett angeläget innehåll med ett ärende som ofta är på liv och död. Ändå blir texterna lätta att ta till sig genom en inbjudande form, som på ett imponerande sätt utnyttjar webbens möjligheter. En kulturtidskrift, poetisk i sin politiska ambition.

Nutida musik

Motivering: Öppnar med attityd upp en smal konstform ur olika perspektiv genom att inrymma såväl fördjupande samtal som recensioner av verk för scen, inspelningar och relaterad litteratur. Dess associativa sätt att binda samman världen genom ljud som minsta gemensamma nämnare är både intelligent och oväntat.

Paletten

Motivering: Paletten fördjupar på ett överraskande sätt det offentliga samtalet om konst. Med höga ambitioner, idérikedom och kunskap förmedlar den konstens betydelse och håller hög nivå men är samtidigt tillgänglig. Samtidsförankrad med bra internationell utblick.

Tidskrift för genusvetenskap

Motivering: Med en hög puls och en känslighet låter den akademiska, litterära och essäistiska texter föra synergiska samtal med varandra. En pigg redaktion har lyckats göra en vetenskaplig tidskrift värd läsare långt utanför universitet och högskolor.

Årets jury har bestått av Johan Söderbäck, Marianne Lindberg De Geer , Shang Imam, Helena Boberg och Rasmus Fleischer.

Årets kulturtidskrift

Priset delas i år ut i samband med prisutdelningen av årets nordiska kulturtidskrift i Kulturtidskriftsmontern B02:41 klockan 15.00 på fredagen den 28:e september på mässan i Göteborg. Senare på kvällen presenteras vinnaren och de nominerade närmare under festen på Stora teatern som arrangeras av Nätverkstan/Kulturchock i samarbete med Glänta och Göteborgs Internationella Filmfestival. Priset består av 40000 kr samt ett unikt konsverk av Peter Johansson och sponsras av Samfundet De Nio.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev