fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nollresultat för Sydsvenskan – i bästa fall

Publicerad: 19 september 2008, 08:56

Sydsvenska Dagbladet går mot ett nollresultat eller i värsta fall en förlust i år.
Det avslöjar nu vd Johan Ståhl för Medievärlden.


Förklaringen är att strukturkostnader på 65 miljoner kronor belastar årets resultat. Men även de kostnaderna borträknade stannar Sydsvenskans vinst på ca 60 miljoner kronor

I stället för en budgeterad vinst på 109 miljoner kronor blir det alltså, i bästa fall, plus minus noll.

Det har varit några turbulenta månader på Sydsvenskan med flera förändringar på ledningssidan (ny chefredaktör, avhoppad politisk chefredaktör och sparkad försäljningsdirektör).

En förgrymmad Johan Ståhl har inte skrätt orden – ”vi har gått sämre än marknaden när vi ska gå bättre”, sa han när försäljningsdirektören Joakim Radermacher fick gå på dagen.

– Försäljningen har gått katastrofalt dåligt – vi har tappat 50 miljoner kronor i försäljning gentemot budget de första åtta månaderna, säger Johan Ståhl i dag.

– Och det jag sett är en dålig säljorganisation med dåligt självförtroende där folk deppat och många slutat på grund av vantrivsel. Det måste jag stoppa och nu ser vi en nytändning på säljet igen. Vi kommer igen.

De strukturkostnader som belastar årets resultat är avgångsvederlag och pensionslösningar. 75 tjänster försvinner – 30 nyrekryteras.

– Vi kommer alltså att ha 45 tjänster mindre när processen är slut. Och vi går i 2009 väldigt bra. Vi kommer att ha 45 miljoner kronor lägre kostnader redan från början – vår kostnadsbas blir bättre än på många, många år.

På plussidan står också de synergieffekter fusionen med Skånemedia ger.

– Vi uppskattar att de ligger runt 30 miljoner kronor, säger Ståhl

– Däremot kan vi inte påverka lågkonjunkturen och t ex platsannonseringen kommer sannolikt att fortsätta minska.
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev