Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nödvändiga förslag från Novak

Medieutredningens pm är ett nödvändigt och nyttigt bidrag i public service-debatten, skriver Public service-kommissionens ordförande Gunnar Strömblad.

Publicerad: 24 mars 2016, 09:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MedieutredningenAnette Novak

I går släppte Medieutredningen en promemoria om de offentligt finansierade medierna SVT, SR och UR. Jag kan konstatera att Anette Novak analyserar centrala frågeställningar och lämnar flera nödvändiga och genomtänkta rekommendationer till regering och riksdag i sin pm.

Mediesamhället genomgår just nu en stor digital omställning. Gårdagens lösningar kommer inte att vara gångbara i morgon. Särskilt viktigt är att de offentligt finansierade programbolagen, med sina stabila och ökande resurser, i allt högre utsträckning utmanar balansen på den konvergerande mediemarknad där kommersiella och offentliga aktörer ska samsas på ett sunt sätt.

Mycket av det Novak berör i sin pm ser vi fram emot att få återkomma kring i vår slutrapport. Vi kan emellertid redan nu instämma i utredningens synpunkt om att programbolagen kommer behöva ett tydligare uppdrag. Vi ser även ett behov av att förhandsprövningen skärps. Att förhandsprövningsinstitutet som funnits i fem år inte använts en enda gång av de offentligt finansierade bolagen visar att det inte fungerar. Konkurrensverket bör ges en viktigare roll i granskningen av de offentligfinansierade mediernas marknadspåverkan. Vi instämmer också i kritiken av att dagens konstruktion med en förvaltningsstiftelse mellan politiken och bolagen ger ett sken av oberoende som inte håller om systemet skulle utmanas, så som skett i exempelvis Polen.

Anette Novaks pm är ett lika nödvändigt som nyttigt bidrag till debatten om framtidens public service och visar att det finns ett antal centrala frågeställningar som måste utredas inför en ny tillståndsperiod för SVT, SR och UR . Förhoppningsvis kan vi nu få se en politisk diskussion om mediemarknaden ta fart mellan riksdagens partier som är lika frejdig som den som nu pågår i våra grannländer. Vi ser fram emot att få ta stafettpinnen vidare när vår rapport presenteras den 8 april.

Gunnar Strömblad, Ordförande Public service-kommissionen

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.