Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nischning och nätet drar isär medievärlden

Publicerad: 5 oktober 2006, 14:34

- Vi håller på att få helt skilda medievärldar. I Stockholm är
morgontidningen på väg att bli läsning uteslutande för högutbildade och för äldre. Resursstarka personer med invandrarbakgrund läser mer (54 procent) än resurssvaga svenskar (48 procent) och mer än dubbelt så mycket som
resurssvaga personer med invandrarbakgrund (21 procent).


Gunnar Nygren, universitetslektor på JMK, som ägnat bland annat medieskuggan i storstad sitt forskarintresse, talade under bransch- och marknadsdagarna om hur den resursstarka gruppen har gratistidningen  i ganska betydande utsträckning som ett komplement till sin morgontidning. Bland resurssvaga
läser en minoritet en prenumererad morgontidning, fler läser kvälls- och gratistidningar och många  (var fjärde) har satellit-tv. I stor sett är det en sfär som är gemensam för de båda grupperna. Den innehåller SVT, TV4 och  SR:s lokalradio, i övrigt är medievärldarna skilda.
Vilket går stick i stäv mot den ambition som medierna bör ha, att vara en brygga i samhället, det som håller ihop.
Gunnar Nygren konstaterade också  att bland de äldre  är de sociala skillnaderna mindre än bland de yngre.
På tal om de skilda sfärerna, medievärldarna, räknade Gunnar Nygren upp faktorer som håller ihop offentligheten (public service, gemensam nyhetsvärdering och gratistidningar, främst de lokala) och faktorer som drar isär offentligheten (nischning i alla medieformer, betalmedier, som relativt sett är dyrare,  och internet, som kommit att bli mötesplatser för likasinnade.)
Är dagspressen bra för demokratin? frågade han så och svarade själv genom att redovisa positiva samband mellan politiskt intresse och tidningsläsning/bruk av public service, liksom mellan förtroendet för politiker och tidningsläsning/bruk av public service.
– Dagspress finns med i den goda cirkeln för politisk kommunikation, konstaterade han.
Avslutningsvis ställde han en öppen fråga utifrån att dagspressen särbehandlas. Den har en lägre moms, får presstöd i någon form och har sin egen grundlagsfästa lag och sitt självsaneringssystem. Men om tidningen blir
en nischprodukt för en väletablerad medleklass, vad händer då med den demokratiska legitimiteten? Förtjänar den en särställning som andra branscher inte har? undrade han.
– Se politikerna att de inte når ut med sin information väljer de andra kanaler. I Stockholm  satsade politikerna under senaste valkampanjen på sina webbplatser, eftersom de ansåg att de inte hade tillgång till  lokala tidningar.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.