Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nils Funcke är Utgivarnas nya vd

Publicerad: 24 februari 2017, 13:50

Journalisten, debattören och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tar över som vd för Utgivarna efter Per-Anders Broberg som lämnar i vår.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Vid årsskiftet stod det klart att Per-Anders Broberg lämnar posten som vd för Utgivarna efter lite drygt ett och ett halvt år. När Broberg tillträdde, i augusti 2015, var huvuduppdraget att utforma ett nytt medieetiskt system och en gemensam medieombudsman.

När det blev känt att Per-Anders Broberg tänkte lämna ville varken han eller Utgivarnas styrelse kommentera vad som låg bakom beslutet. Men styrelseordförande Sofia Wadensjö Karén bekräftade för Medievärlden att Broberg tycker att arbetet med att ta fram ett nytt medieetiskt system går långsamt. Hon underströk dock att frågan fortfarande är aktuell. Och fortsätter att vara även för den tillträdande vd:n.

I dag blev det officiellt att Nils Funcke tar över vd-rollen. Och förutom frågan om ett nytt medieetiskt system ligger frågan om allmänhetens förtroende för medierna samt hot och hat mot journalister högt på Utgivarnas agenda.

”Utgivarna har tyngd. Min uppgift blir att bidra till att denna tyngd koncentreras till de frågor som har betydelse för självständig och ansvarsfull publicistisk verksamhet”, säger Nils Funcke, som kommer att jobba halvtid, i ett pressmeddelande.

Funcke har varit verksam som journalist sedan slutet av 70-talet. Han har bland annat arbetat som länsreporter vid Mariestads-Tidningen, ledarskribent på Dagens Nyheter, chefredaktör och utgivare vid Säffle Tidningen samt Riksdag & Departement.

Det var också Nils Funcke som, på uppdrag av Utgivarna, utredde det pressetiska systemet. Under 2013 överlämnade han sina förslag kring hur ett framtida medieetiskt självsanerande system kan se ut.

Sofia Wadensjö Karén kommenterar rekryteringen:

”Utgivarna får i Nils en person som under lång tid har visat stort engagemang i, och stor kunskap kring, alla de frågor som rör utgivarskapet. Han tillträder dessutom i en tid då en samlande intresseorganisation som Utgivarna är viktigare än någonsin. Nils blir en utmärkt företrädare för Sveriges alla ansvariga utgivare.”

Nils Funcke tillträder den 1 mars.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev