Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ni blev manipulerade

På invigningsceremonin för WAN-Ifras kongress i Kiev blev jag vittne till en attack mot fredliga demonstranter som bar plakat med texten Stoppa censuren.

Publicerad: 17 september 2012, 08:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Anette Novak

Efter ceremonin uttryckte jag mina farhågor för en av aktivisterna som attackerades av vakterna, nyhetsredaktören Katja Gorchinskaja på Kyiv Post:

Om de behandlar er så här när vi alla är närvarande, vad händer när vi reser härifrån?

Hon berättade för mig att hon först var chockad över aggressiviteten:

Jag kunde inte tro att det hände men sedan kände jag: Hur vågar du?!.

Myndigheterna har hävdat att det var en isolerad incident, men andra källor menar att flera demonstranter utsattes för liknande attacker.

Det verkar helt enkelt vara vaktens instinkter som triggats, säger Katja Gorchinskaja.

Officiella källor i Ukraina har försökt distansera sig från attackeraren genom att hävda att han inte är en del av presidentens säkerhetsteam.

Han kanske inte tillhör presidentens säkerhetsteam, men han var definitivt en del av säkerhetsskyddet; han bar en officiell personal-bricka, berättar Katja Gorchinskaja. Hon har precis besökt Stockholm som talare för en konferens ämnad att förbereda Ukraina för OSSE:s ordförandeskap.

Rykten på WAN-Ifrakongressen påstod att hela aktionen var iscensatt av myndigheterna för att visa världen att de tolererar protester. Katja Gorchinskaja tror inte att detta stämmer. Hon säger sig känna de flesta av deltagarna i protesten och deras enda gemensamma nämnare är, enligt henne, att de:

a) Är journalister

b) Kämpar för yttrandefrihet i Ukraina. Hon beskriver de som protesterade som ett löst sammansatt nätverk av journalister.

Den mest högprofilerade deltagaren var chefredaktören Olena Pritula på Ukrajinska Pravda, ett fenomen i ett medielandskap som annars domineras av desinformation och regeringspropaganda.

Hon satt precis bredvid mig under protesten, berättar Gorchinskaja.

En annan välkänd deltagare var Mikola Kniazhitskij, vd för den oberoende tv-kanalen TVi, som berättar om sina erfarenheter av regeringens förtryck här.

Innan jag avslutar intervjun passar jag på att fråga Katja Gorchinskaja var Ukraina kommer att befinna sig om 5-10 år.

Hon tvekar, men väljer slutligen en positiv ton för sitt svar:

Förhoppningsvis odelat, i ett stycke. En förändring håller på att ske, även om den går långsammare än man hade kunnat hoppas. Det tog åratal att få till stånd den orangea revolutionen. Förändring måste börja på gräsrotsnivå.

Hon beskriver fotbolls-EM 2012 som ett hoppfullt tecken.

Vi såg hur polis och myndigheter blev riktigt vänliga över en natt! Det bevisar att de kan göra det. Det var också en väldigt enande upplevelse för hela landet. Det var teambyggande på en nationell nivå en väldigt upplyftande erfarenhet!

Så, förvandlades WAN-Ifrakongressen till gisslan hos den ukrainske presidentens propagandamaskin? Katja Gorchinskaja är övertygad om att så är fallet:

Ja, ni blev manipulerade (spun), och presidenten och de rika oligarkerna kommer att använda er närvaro för att skänka legitimitet åt sina handlingar. Men eftersom ni är medvetna om detta kan ni spin the spin (utnyttja detta för era egna syften).

Det fanns ändå ett visst mediefokus på brotten mot yttrandefriheten i landet, genom bloggar och inlägg på Twitter och Facebook men också i form av traditionell medierapportering av inhemska såväl som internationella medier.

För att sammanfatta hjälpte kongressen och delegaternas fokus på Ukraina och brotten mot yttrandefriheten och andra grundläggande mänskliga rättigheter till att rikta strålkastarljuset mot de utmaningar som ligger i framtiden. Den skarpa tonen i uppmaningarna till de ukrainska myndigheterna som framfördes under kongressen visade att världspressen kommit för att engagera sig och föra en dialog men inte för att förvandlas till brickor i myndigheternas ljusskygga spel.

Jag, personligen, känner mig stolt över att ha varit en del av symboliken i den manifestation för yttrandefriheten som det innebar att förlägga kongressen till Kiev.

WAN-Ifra-kongressen har lämnat Ukraina.

Men för de modiga ukrainare som jag är stolt över att kalla mina kollegor fortsätter kampen för yttrandefrihet. Varje dag. Och ofta till ett mycket högt personligt pris.

Detta inlägg har tidigare publicerats på engelska på Anette Novaks blogg.

Anette Novak, publicist och konsult

Lisa Bjurwald

Kyiv Post

Veckotidning som grundades för ungefär 17 år sedan av en amerikan. I dag ägs den av en välbärgad pakistansk affärsman (med bakgrund inom stålindustrin, i dag med diversifierade investeringar), med brittiskt pass, som delar sin tid mellan Storbritannien och Ukraina.

Tryckt upplaga: 20 000.

Webbsajttrafik: 10 000 unika besökare per dag.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Anette Novak

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev