tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nej till att stänga av fildelare

Publicerad: 25 september 2008, 04:36

EU-parlamentet avvisar förslaget om att stänga av fildelare från internet. Bredbandsleverantörer får inte heller filtrera innehåll i jakt på upphovsrättsskyddat material.


I går röstade EU-parlamentet om det så kallade telekompaketetet. Svenska EU-parlamentariker har agerat för att ny lagstiftning inte ska innebära att innehållet på nätet regleras. Beslutet som togs igår innebär att operatörer inte får rätt att stänga av människor från nätet utan en juridisk process. Telekompaketet röstades igenom med ett tillägg från vänsterpartisten Eva-Britt Svensson.

Frågan har länge debatterats i bloggosfären. Oscar Swartz efterlyser var gammelmedia hållit hus:

”Är det inte en sak som bör uppmärksammas? Att man vill täppa till nätet, stänga av nätanvändare, ge makt åt domare att bestämma vilka sajter vi skall få komma åt på uppdrag av affärsintressen?”

Johanna Nylander i Kvällsposten beskriver beslutet som ett kompromissfyllt ja. Hon tror att det kommer att bli svårt att märka innehåll som lagligt eller olagligt utan att någon kontrollapparat är inblandad.

”Telekomförslaget blev inte värre tack vare att det uppmärksammades i tid. Nu ligger de stora besluten hos medlemsländernas regeringar. Det är dags att uppmärksamma vår regering om rätten till integritet”, skriver Johanna Nylander.

I dag kommer EU-parlamentet att behandla Marianne Mikkos rapport om mediekoncentration. Rapporten uppmärksammades i somras och mötte starka reaktioner, särskilt bland bloggarna.

Debatten har bland annat handlat om farhågorna för registrering och reglering av bloggar.

Mikkos förslag har arbetats om och bloggaren Henrik Alexandersson tror att rapporten kan komma att röstas ner:

”På det hela taget kan vi i bloggosfären sträcka på oss. Vi orsakade rejält buller, fick media intresserade och vi skapade i början av sommaren en av de största mailprotester som Europaparlamentet råkat ut för. Det verkar ha fungerat. Bloggarna är nu för tiden en viktig kraft att räkna med”.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev