torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Negativ Sverigebild sprids i internationella medier

Publicerad: 31 augusti 2018, 05:35

Inför valet har utländska medier publicerat överdrifter och ibland rena osanningar om Sverige, enligt Svenska Institutet.

Ämnen i artikeln:

Svenska Institutet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Säkerhetspolisen har tidigare sagt att man inför valet kunnat se hur olika aktörer när de återger nyheter i internationella medier vinklar artiklar och sprider bilden av att Sverige är ett land i förfall.

Att utländska medier publicerar överdrifter och ibland rena osanningar om Sverige bekräftas av Henrik Selin, vid Svenska Institutet, där den internationella rapporteringen om den svenska valrörelsen analyseras just nu. I flera länder används Sverige som ett skrämmande exempel i inrikespolitiska debatter.

”Det är naturligtvis allvarligt att det förekommer mycket falsk eller vinklad information, säger Henrik Selin till Ekot och fortsätter:

”Samtidigt är det viktigt att säga att när vi tittar på studier där vi frågar människor i andra länder om vad de faktiskt tycker om vårt land, ser vi än så länge inget samband mellan den negativa berättelsen och vad människor tycker. Människors uppfattning om Sverige är fortfarande i hög grad positiv.”

Läs också

Svenska hatsajter sprider negativ Sverigebild utomlands (2016-10-21)

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev