Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Naziströrelsens uppmaning: gör revolt mot journalister

Publicerad: 22 augusti 2017, 06:45

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen uppmanar till revolt mot journalister och politiker i samband med en demonstration under Bokmässan i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

Bokmässan

Naziströrelsen har ansökt om tillstånd att demonstrera i samband med att årets Bokmässa arrangeras i Göteborg den 30 september. Nazisterna vill att marschen inleds utanför Svenska Mässan och avslutas vid Götaplatsen. Polisen har ännu inte gett tillstånd till demonstrationen, men på naziströrelsens hemsida planeras för en revolt under dagen, det rapporterar P4 Göteborg.

I en text på nazistsajten beskrivs journalister och politiker som ”förbrytare” vilka demonstranterna uppmanas att revoltera mot. Vidare kallas mediehusen för ”systemets propagandaapparat” och ”folkets fiende”. Att göra revolt mot dessa är en rättighet och plikt står det avslutningsvis.

Men Erik Nord, polisområdeschef för Storgöteborg, säger till P4 Göteborg att uppmaningen kan vara olaglig.

”När ett sådant språkbruk används av en organisation som i grund och botten provocerar de flesta av oss som tror på det demokratiska samhället så får det extra kraft om man uppmanar andra att begå brott mot någon annan. Då kan man göra sig skyldig till uppvigling.”

Naziströrelsen å sin sida hävdar att uppmaningen ”inte behöver betyda något våldsamt”.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Bokmässan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.