Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nazistplakat inget tryckfrihetsbrott

Publicerad: 26 oktober 2017, 05:06

Under nazistmarschen i Göteborg hängdes journalister och politiker ut på plakat. En av dem som gjorde en förtalsanmälan var den före detta journalisten Willy Silberstein. Men ärendet kommer inte att utredas av justitiekanslern (JK).


Ämnen i artikeln:

JKExpressen

I samband med nazistmarschen i Göteborg som arrangerades för en dryg månad sedan hängdes den före detta journalisten och ordföranden för Svenska kommittén mot antisemitism Willy Silberstein ut med namn, bild och texten ”förbrytare” på ett plakat.

Silberstein gjorde en förtalsanmälan efter händelsen och sade till Ekot att han upplevde uthängningen som ett hot. Men nu konstaterar justitiekanslern (JK) att nazistplakatet inte utgör något tryck- och yttrandefrihetsbrott, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

”I detta fall finns det inget som tyder på att plakatet har framställts i tryckpress. Det är också uppenbart att det inte heller av annan anledning omfattas av grundlagsskydd enligt TF”, skriver JK i sitt beslut.

I och med det är JK inte behörig åklagare. Och därmed överlämnas ärendet till polisen.

Willy Silberstein var bara en av flera profilerade personer som förekom på plakaten. En annan var Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. I en intervju med Medievärlden efter demonstrationen kallade han nazisternas agerande för osmakligt. Men för honom var det inte aktuellt att göra någon polisanmälan.

Läs också

Thomas Mattsson om uthängningen under nazistmarschen

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

JKExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.