Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nazistaktion mot svenska redaktioner

Publicerad: 27 januari 2015, 07:40

Natten mot Förintelsens minnesdag genomförde svenska nazister över hela landet en samordnad aktion mot svenska nyhetsredaktioner.


Sundsvall Tidning upptäckte aktionen redan vid tvåtiden i natt. Nazistgruppen hade satt upp avspärrningsband runt mediehusets entré och satt upp en skylt med ett budskap om sanningen.

De är ju mest ute efter att få uppmärksamhet, men samtidigt är det ett försök att påverka det fria ordet och det ser vi väldigt allvarligt på, så vi har polisanmält aktionen, säger Anders Ingvarsson, ansvarig utgivare på Sundsvalls Tidning.

Han har på morgonen fått rapporter om liknande aktioner mot andra redaktioner inom Mittmedia, men även på andra orter. Enligt uppgifter till Medievärlden ska även radion i Sundsvall ha utsatts, och P4 i Falun, DT i Borlänge och Ludvika samt minst en redaktion i Umeå.

P4 Dalarna rapporterar att deras redaktion spärrats av och försetts med skyltar som uppmanar redaktionen att inte rapportera om Förintelsens minnesdag.

Vi var nog först med att anmäla, men sedan har det trillat in fler anmälningar från andra håll, och polisen kommer att göra en samlad riskbedömning kring det här. Så vi kommer att lyssna på dem.

Hur har ni själva bevakat?

Vi har gjort en notis om det, ungefär som vi skulle gjort om det drabbat ett annat företag av samma storlek. Det här är inte första gången, vilket drar ned nyhetsvärdet något, men samtidigt ser vi allvarligt på alla försök att påverka det fria ordet.

Vad ledde anmälan till förra gången?

Den togs på stort allvar, men lades ned. Det är ju inget direkt hot, men skulle möjligen kunna vara ofredande eller skadegörelse.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.