Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nattsvart på SVT många inhyrda far illa

Publicerad: 29 september 2010, 10:02

Chefer på SVT har sagt åt anställda från bemanningsföretag att leta nytt jobb och delat in dem i olika prioriteringsgrupper. Nu råder stor förvirring kring vad som gäller.


Ämnen i artikeln:

SVT

På SVT finns ett antal journalister som är anställda av Mediakompetens och Manpower. Som mest har de varit över 100, nu är de sannolikt färre än 50. (Bemanningsföretagen vill inte berätta hur många de är). Tidigare under året har behovet varit stort på grund av många stora evenemang. Nu efter valet finns inte längre samma behov, och ingen av de inhyrda har fått några pass i oktober.

När de frågat sina chefer på SVT har de fått olika besked. Några har fått veta att det finns tre olika prioriteringsgrupper, grupp 1 som ska få behålla jobbet, grupp 2 som ska få de jobb som blir över och grupp 3 som inte ska få några jobb alls. En del har fått beskedet att de tillhör grupp 1 men om det betyder att de är garanterade jobb eller bara att de står först på tur har det funnits olika uppgifter om.

Förra veckan gick SVT-chefer runt och sa att du får nog vara kvar, och du får inte vara kvar, säger Petteri Karttunen, Journalistklubbens ordförande på SVT

Vissa har fått samtal, vissa har haft möten med chefer och andra har inte fått höra något alls.  En del har fått höra att de är prioriterade men sen har de hört att någon annan tillhör den prioriterade gruppen, och ingen vet om det är samma sak. Otydlighet och förvirring är den bästa beskrivningen av SVT just nu.

När Eva Hamilton skickade ut sitt mail till personalen i måndags ökade det bara upprördheten. Enligt Petteri Karttunen beror det dels på att hon inte svarade på den egentliga kritiken, som gäller hur de inhyrda behandlas. Dels för att hon inte erkänt att det gått fel till, hon skrev om det här har hänt så är det fel.

Facket framförde de åsikterna i ett brev igår och fick ett svar från Olov Carlsson, chef för SVT Nyheter, natten till idag. Han skriver bland annat De senaste dagarnas diskussion visar med all önskvärd tydlighet att såväl vi som bemanningsföretagen skulle kommunicerat det minskade antalet intag via bemanningsföretag på ett bättre sätt. Det är jag den förste att beklaga.

Det var ett bra svar, han var den första som svarade på det som alla har pratat om den senaste veckan: hur den inhyrda personalen har behandlats. Han lovade också bättring från SVT:s chefer.

Petteri Karttunen förstår inte varför beskedet kommer så plötsligt.

Det skapar problem för de inhyrda och det skapar problem för Mediekompetens. Det kan också skapa problem för oss som måste täcka upp för att de inte får jobba kvar.

Medievärlden söker Morgan Olofsson, Olov Carlsson och Eva Hamilton för en kommentar.

Stor oro på SVT inför morgondagens möte

SVT har skapat ett monster

 Hur illa får man behandla en människa? inhyrda på SVT beskriver sin situation:

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev