Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nättidningar får presstöd i Danmark

Publicerad: 21 januari 2013, 11:48

När det nya presstödet införs i Danmark nästa år är gratistidningarna förlorarna. Internetmedierna kammar hem vinsten.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

De tre stora, rikstäckande dagstidningarna Berlingske, Jyllands-Posten och Politiken beräknas förlora knappt sex miljoner svenska kronor årligen efter att det nya, treåriga mediastödsavtalet träder i kraft den 1 januari nästa år.

Landsortspressen drabbas betydligt hårdare. Enligt Danske Dagblades Forening (DDF) kommer tidningarna ute i landet att förlora drygt 110 miljoner kronor varje år. Detta kommer helt klart att kosta arbetstillfällen, menar DDF.

Det nya avtalet innebär samtidigt en omläggning av stödet, som är på drygt 450 miljoner kronor. (Därtill ska läggas momsbefrielsen för tidningarna, som är värd ca 1,5 miljarder kronor). Hittills  har tidningarna fått ersättning för distribution. Men nu förändras stödet, som från och med nästa år ges till produktion av innehåll oavsett om det är på papper eller på nät.

Detta innebär att nättidningarna, som hittills inte har fått ett öre i presstöd, nu kan räkna med ett stöd på 16 miljoner kronor om året. Det upprättas också en innovationsfond som kan ge bidrag till etablerandet av nya medier eller utveckling av existerande.

Gratistidningarna förlorar stort på det nya stödet. Hittills har denna grupp fått 44 miljoner kronor om året. Nu går stödet för dessa ned till 8 miljoner. MetroXpress tappar 18 miljoner kronor. En följd av detta blir, enligt tidningens chefredaktör, att MetroXpress i fortsättningen bara kommer att delas ut i de största städerna. Hittills har tidningen distribuerats till 300 städer och tätorter i Danmark.

Från oppositionspartiet Venstre (motsvarar en blandning av centerpartiet och folkpartiet i Sverige) hävdas det att borttagandet av stödet till gratistidningarna innebär att en sårbar grupp av människor utestängs från att läsa tidningar.

? Det är korrekt, och det är ett demokratiskt problem att det är en grupp som inte får tillgång till tidningar, säger kulturminister Marianne Jelved. Men vi ger stöd till journalistiskt innehåll, och gratistidningarnas mängd av egetproducerat innehåll är ganska litet. De måste anpassa sin produktion och sälja flera annonser.

Om tre år ska stödet utvärderas; om det visar sig att det inte fungerar så som önskat, kan stödet ändras igen.

Christer Källström, Köpenhamn

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.