Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nära-priset: Tre slåss om 75 000 kronor

Publicerad: 17 september 2007, 09:41

Sydsvenskan, Gefle Dagblad och Hallands Nyheter är årets finalister i kampen om Nära Journalistpriset. (Uppdaterad)


Priset delades ut för första gången i fjol i samband med Nära-konferensen i Örebro, som har fokus på lokal journalistik. Prissumman är på 75 000 kronor. Priset gick i fjol till VLT.

I år har juryn gått igenom cirka 60 bidrag, vilket är dubbelt så många som i fjol.

Årets tre finalister är Anders Malmström, Sydsvenskan, för grävandet kring ett omdebatterat byggprojekt i Vellinge, Mats Hedström, Gefle Dagblad för rapporteringen kring familjen i jordkällaren och Karin Hylander med flera på Hallands Nyheter för serien Tyypiskt svenskt.

Juryns motiveringar:

Sydsvenskan:
”Att som Sydsvenskans lokaljournalist lyfta fram kommunens specialbehandling av en framträdande näringslivsprofil är exempel på gedigen lokaljournalistik. Att gå vidare och visa hur även ledande personer på länsstyrelsen varit beredda att spela med ger det journalistiska arbetet verklig tyngd.”

Gefle Dagblad:
”Alla följde drevet. En gjorde jobbet. Lokaltidningsreportern hade modet, styrkan och sinnesnärvaron att granska kritiskt och göra nödvändig research mitt i nyhetshetsen.”

Hallands Nyheter:
”Att som Hallands Nyheter behandla ett av vår tids stora samhällsproblem – blandningen av människor från vitt skilda ursprungsländer och med vitt skilda sociala och kulturella erfarenheter – med esprit, humor och engagemang är kanske inte typiskt svenskt. Men fantastiskt effektivt.”

Juryn består av Ulf Johansson, chefredaktör på Nerikes Allehanda (ordförande), Torbjörn von Krogh, tidigare chefredaktör på Pressens Tidning, numera mediegranskare vid Mittuniversitetet i Sundsvall, Thelma Kimsjö, publisher på Länstidningen i Södertälje, Ulrika By, reporter på Dagens Nyheter och Tonny Nundal, chefredaktör på Haugesunds Avis.

Priset delas ut i samband med Nära-konferensen i Örebro 11 oktober.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev