Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

När Rakel införs får SOS Alarm monopol

SOS Alarm har en lång historik av att missbruka sitt monopol och det finns inget som talar för att de inte gör det när de blir ensamma om att leverera minutoperativa blåljusinsatser till medierna, skriver Ulf Scheithauer, redaktör på NSSA - Nordic Safety and Security Academy.

Publicerad: 10 september 2010, 06:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När man hör SOS Alarms prissättning blir man förfärad. Så som informationssystemen är uppbyggda låter 100 000 kr eller mer, som enligt min bedömning våldsamt överpris. Självklart tar SOS Alarm bra betalt eftersom man i dagsläget är den enda som kan erbjuda ett pålitligt alternativ till minutoperativ blåljusbevakning som tidigare redaktionerna och privata nyhetsförmedlare erbjuder. Då är deras tjänster ändå inte heltäckande eftersom man troligen inte förmedlar vidare tips om t ex skottlossningar, större polisinsatser och räddningsinsatser där räddningstjänsten inte larmas.

Det finns effektiva och säkra nätbaserade system i vilka till exempel media enkelt skulle kunna få access till, och själva sköta bevakningen.  Det skulle till exempel också ge Wighs Nyhetscentral sköta bevakningen med en sund konkurrens som följd. SOS Alarm är när RAKEL är fullt ut implementerat i Sverige, i praktiken den enda som kan leverera den typen av information som idag tillhandahålls av till exempel Wighsnews.

Att påstå att Vägverket, räddningstjänsten och lokala polisdistrikt är konkurrenter för att motivera prissättningen är direkt missvisande. Vare sig Vägverket, räddningstjänsten eller polisen tar betalt för sina tjänster. Man får vara glada om de över huvud taget svarar när man ringer på pressens nummer. Dessutom kan jag bekräfta att SOS Alarm medvetet stryper viktig trafikinformation till Trafiken.nu och precis som Ulf Wigh påstår lämnar vilseledande information om pågående räddningsinsatser.

SOS Alarm har en lång historik av att missbruka sitt monopol inom räddningstjänstledning och ambulanstrafikledning genom att ta ut överpriser samtidigt som man levererar en betydligt sämre service än om räddningstjänsterna själva sköter utalarmeringen. Det finns inget som talar för att SOS Alarm kommer att göra något annat när de blir ensamma om att leverera minutoperativa blåljusinsatser till medierna.

Det är dåligt skött av samtliga aktörer och dessutom riskerar ett anrikt företag som Wighs Nyhetscentral att få lägga ner. Företaget är och har varit en seriös pålitlig leverantör av snabba nyheter till i stort sett samtliga redaktioner i landet i decennier. Det hotar också de frilansande pressfotograferna och deras inkomstmöjligheter. Vad värre är det hotar också allmänhetens rättigheter att få veta vad som händer i samhället. Det inskränker demokratin och yttrandefriheten på ett olyckligt sätt. Märkligt nog förefaller vare sig Tidningsutgivarna eller Journalistförbundet lyft ett finger för sina respektive medlemmar i denna viktiga fråga. Nog borde man kunna hitta en kompromiss som inte hotar viktiga polisoperationer, underlättar för buset men ger medierna möjlighet att fullgöra sitt uppdrag som den tredje statsmakten.

Efter polisradion sexsiffriga belopp för bevakningen
Ulf Scheithauer, redaktör, NSSA – Nordic Safety and Security Academy

Axel Andén

NSSA

NSSA – Nordic Safety and Security Academy – är en nordisk  samarbetsorganisation med ett 20-tal  organisationsmedlemmar, huvudsakligen företag, myndigheter och  institutioner med mer än 60 000 anställda.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev