onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

NA-reporter avkrävdes film från polisingripande

Publicerad: 4 september 2017, 06:50

Ge oss en kopia av filmen eller så beslagtar vi mobilen. Det ultimatumet ställde polisen till en NA-reporter som filmat polisingripandet mot en svärdman i Örebro i helgen. Anders Nilsson, NA:s chefredaktör, ser mycket allvarligt på händelsen. UPPDATERAD


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


På lördagen fick polisen i Örebro flera larm om att en man gick runt i centrala Örebro och uppträdde hotfullt. I händerna hade han ett svärdliknande föremål som han viftade med. När en polispatrull närmade sig mannen höjde han återigen svärdet varpå varningsskott avlossades. Därefter kunde mannen överbemannas av poliserna.

Samtidigt pågick en cruising i Örebro. Stefan Hazianastasiou, reporter på Nerikes Allehanda, var i stan för att bevaka den när han plötsligt hamnade mitt i svärddramat. Han tog då upp kameran för att filma händelseutvecklingen.

NA-reporterns filmande uppmärksammades av flera poliser på plats, vilka gick fram och krävde att få tillgång till filmen. Reportern förklarade då att han var journalist på NA och inte tänkte lämna ifrån sig materialet. Men poliserna blev fler och kravet kvarstod.

Reportern kontaktade då Anders Nilsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för NA, som sade åt honom att inte lämna ifrån sig materialet.

– Vi kan självklart titta på filmen och – om det är möjligt – bistå polisen med material. Men vi ska inte behöva lämna ifrån oss grundlagsskyddat material mitt under en pågående nyhetshändelse, säger Anders Nilsson till Medievärlden.

När poliserna inte gav sig bad Anders Nilsson att få prata med insatsledaren på plats:

– Då säger insatsledaren att de har ett beslut om att beslagta mobiltelefonen ifall vi inte frivilligt ger dem en kopia av filmen. Vi kände oss därför tvingade att ge dem materialet.

Han är märkbart upprörd över händelsen.

– Polisens agerande här är förstås helt oacceptabelt. Det är fel att de kräver filmen av oss, det är fel att de hotar med att beslagta mobilen och det är fel att de håller kvar reportern mitt under pågående nyhetshändelse vilket också försenade vår publicering.

Om inte polisen anmäler sig själv kommer Ander Nilsson att göra det, säger han:

– Jag är helt övertygad om att polisen har gjort fel. Att våra medarbetare som är utsända för att rapportera från pågående nyhetshändelser riskerar att bli avkrävda på sitt innehåll är förskräckligt och en oacceptabel utveckling.

UPPDATERAD:
Polisen har nu anmält sig själv till avdelningen för särskilda utredningar efter lördagens agerande mot NA-reportern. Läs mer här (artikel kräver inlogg).

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev