söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

NA publicerar lokalt upprop under #Örebrotoo

Publicerad: 30 november 2017, 09:26

De lokala berättelserna har sammanställts av NA:s krönikör Eva Lindström-Ejdeholt: "Som lokaltidning har vi en viktig roll för att samla oss Örebrokvinnor".

Ämnen i artikeln:

Nerikes Allehanda

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Hashtagen #metoo, under vilken kvinnor världen över vittnar om sina erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier, har beskrivits som en global massrörelse. I Sverige har tusentals kvinnor i olika branscher skrivit under upprop om hur de behandlats på sina arbetsplatser. Men på Nerikes Allehanda (NA) såg man behovet av att komplettera med ett lokalt, öppet upprop. Därför har tidningen tagit initiativ till Facebook-gruppen #Örebrotoo. En grupp som i dag har över 1 700 medlemmar och modereras av tre personer från NA. Historierna har sedan sammanställts av reportern och krönikören Eva Lindström-Ejdeholt.

Det var framför allt av två skäl som tidningen ville göra något lokalt kring #metoo, berättar hon:

– Det ena skälet är att de upprop som skrivits under varit knutna till vissa branscher. Och de är självklart av stor vikt, men det finns massor av branscher som inte har upprop – och röster som därmed inte får höras. Där tror jag att vi som lokaltidning kan ha en viktig roll för att samla alla oss Örebrokvinnor, säger Eva Lindström-Ejdeholt och fortsätter:

– Det andra skälet har varit rent journalistiskt. Vi vill ta reda på hur stor omfattningen av det här problemet är i Örebro.

Av publicistiska skäl har kvinnorna uppmanats att skicka sina historier i PM eller via mejl till Eva Lindström-Ejdeholt.

– Det har vi gjort för att minimera risken för publicistiska haverier och utpekanden.

Vissa av historierna har sedan publicerats på sajten och i print. I går handlade det om övergrepp mot barn, i dag om övergrepp mot vuxna.

– I beskrivningen av gruppen framgår det att historierna kan användas av oss för att att göra journalistik. Men inför publicering har jag haft kontakt med alla vars berättelser vi har lånat och dubbelkollat att det är okej.

Hur har arbetet med att sortera och sammanställa berättelserna gått till?

– Vi har ”tvättat” historierna så att de inte blir utpekande. I det arbetet har vi tagit bort uppgifter om företag, namn på partier och liknande. Sedan har jag som sagt haft kontakt med de som har erfarenheter vi har velat beskriva.

Klockan elva i dag drog tidningen igång en livesändning på sajten. En jurist, två politiker och en kvinna som engagerat sig i #metoo var inbjudna.

– Samtalet ska handla om varför det ser ut som det gör, hur vi kan hantera det här lokalt och vad vi kan göra rent juridiskt. Sedan har några kvinnor på redaktionen spelat in historier som kommer att läsas upp, sade Eva Lindström-Ejdeholt strax innan livesändningen började.

Är det något som har överraskat dig i arbetet med #Örebrotoo?

– Ja, tidigare när jag skrivit om de här frågorna har män hört av sig och framhållit att det inte gäller alla män. Men den här gången har männen varit tysta. Det är som att de lyssnar.

– En annan sak som slagit mig är de slående många historier som kommer från kvinnor som är vuxna i dag men som berättar om övergrepp de varit med om som barn. Jag är själv kvinna – och har massor av vänninor – men kan bara konstatera att jag inte har förstått vidden av detta.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev