Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

NA ökar säkerheten i huset

Publicerad: 18 september 2007, 07:31

Nerikes Allehanda har under dagen gått igenom och ändrat i rutinerna för att stärka säkerheten. Hotet mot chefredaktören Ulf Johansson utreds löpande av säkerhetspolisen.
- Vi vill vara säkra på vad som kommer in i tidningshuset, säger Ulf Johansson.


– Vi har ändra på en del saker och stramat upp när det gäller posthantering och inpassering av externa personer exempelvis, säger Ulf Johansson.

Påverkar hotbilden ditt arbete?

– Jag jobbar vidare men jag har begränsningar. Inga är så allvarliga att jag inte kan göra mitt jobb.

– Det är svårt att överblicka hotbilden, det görs nya bedömningar hela tiden och jag får en ny rapport från säkerhetspolisen nu i eftermiddag.

Hur har stödet från branschen varit?

– Överväldigande. Det har dels varit det formella stödet från bland annat TU, men det har också kommit jättemycket stöd från olika kolleger: chefredaktörer, journalister, och vanligt folk.

– Jag har också fått ett stort stöd från många muslimska grupper, och idag har jag haft besök från imamer som är här för att markera mot hoten. Det känns bra att muslimska grupperingar tar så tydligt avstånd från hoten, annars kanske muslimer i Sverige hade kunnat råka illa ut på grund av detta, säger Ulf Johansson.

Har du ångrat publiceringen?

­Nej, enligt min uppfattning var den befogad då. Det är inget jag tycker att man ska publicera lättvindligt. Men jag tycker att vi gjorde det i rätt sammanhang, när det handlade om att en utställning ställdes in på grund av hot. De senaste hoten snarare förstärker min uppfattning att det var rätt att publicera.

­ En sak är att man kan ha olika syn på om det var lämpligt att publicera, det kan och ska vi diskutera. En annan fråga är att protestera mot hot mot det fria ordet och det öppna samhället, och efter det som hände i lördags har fokus förskjutits mot det senare.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev