Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Myndighetstidnings e-postlogg är offentlig

Publicerad: 20 juni 2017, 10:52

En myndighet är skyldig att lämna ut uppgifter i e-postloggar även om en källa riskerar att röjas vid utlämnandet. Det framgår av Högsta förvaltningsdomstolens avgörande i fallet med Havs- och vattenmyndighetens tidning.


Havs- och vattenmyndigheten, som ger ut Hav & Vatten, röjde i augusti förra året en källas namn, mejladress och tips när en person som begärt ut myndighetstidningens mejllogg som allmän handling fick ut materialet.

Tipsaren valde att göra en anmälan till justitiekanslern (JK). Men i slutet av september meddelade JK att man beslutat att inte inleda någon förundersökning mot myndigheten trots att utlämnandet ”innebar ett åsidosättande av tipsarens rätt att vara anonym”.

Senare skulle kammarrätten i Göteborg titta på ärendet och göra bedömningen att inkommande e-post inte utgör en allmän handling och därför inte skulle ha lämnats ut till de personer som begärt ut dem.

Men nu har fallet prövats i högsta instans. I domen konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen att rätten att ta del av allmän handling väger tyngre än källskyddet för myndighetstidningar. I avgörandet står att e-postloggen utgör en allmän handling och att: ”Då det inte finns någon bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen som tar sikte på den nu aktuella situationen ska förteckningen lämnas ut.”

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.